Na hlavný obsah

Podmienky vstupu do Česka sa sprísnia, dotknú sa aj očkovaných

Očkovaní bez posilňujúcej dávky musia mať test.

Podmienky vstupu do Česka sa sprísnia, dotknú sa aj očkovaných
Tabuľa s erbom a nápisom Česká republika na nemecko-českých hraniciach. Foto: TASR

Od pondelka (27. 12.) musia mať ľudia PCR test pred vstupom do Českej republiky (ČR) aj zo zelených a oranžových krajín na takzvanej mape cestovateľov. Pre českých občanov a pre ďalšie skupiny ľudí zaradených do výnimiek nariadenie začne platiť od 3. januára. V tlačovej správe to uviedlo české ministerstvo zdravotníctva.

Zároveň už od pondelka (27. 12.) musia ísť neočkovaní ľudia na test medzi piatym a siedmym dňom po príchode do ČR z ktorejkoľvek krajiny.

Nariadenie o testoch pred vstupom do ČR platí aj pre osoby očkované proti ochoreniu COVID-19 alebo po prekonaní ochorenia, výnimku majú ľudia po posilňujúcej dávke vakcíny či deti do 12 rokov. Deťom vo veku 12 až 18 rokov potom stačí očkovanie aj bez tretej dávky.

V prípade občanov ČR a ich spolucestujúcich rodinných príslušníkov s vydaným povolením na prechodný pobyt v krajine, občanov EÚ s vydaným potvrdením o prechodnom pobyte v ČR a cudzincov s povolením na dlhodobý alebo trvalý pobyt v Česku povinnosť predvstupového testu platí až od 3. januára 2022. Do obdržania negatívneho výsledku testu musia ľudia pri opustení bydliska nosiť respirátor.

Slovensko patrí ku krajinám s vysokou mierou rizika

Na základe údajov Európskeho strediska pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) ministerstvo každý týždeň aktualizuje zoznam krajín podľa miery rizika nákazy. K územiam s nízkym rizikom nákazy patrí v Európe iba Vatikán.

V oranžovej kategórii sú iba Rumunsko a Azorské ostrovy.

Slovensko patrí do tmavočervenej kategórie, ktorá označuje krajiny s veľmi vysokou mierou rizika.

Pri návrate z krajiny s vysokou alebo veľmi vysokou mierou rizika je povinný PCR test v Česku najskôr v piaty, ale najneskôr v 14. deň po príchode. Dotyčná osoba mimo domova musí nosiť respirátor do obdržania výsledku testu. Pokiaľ človek použije verejnú dopravu, musí mať test pred návratom a zároveň ísť na ďalší piaty až siedmy deň po príchode.

Pri návrate zo všetkých krajín musí cestujúci vyplniť formulár, pokiaľ necestuje individuálnou dopravou.

V Česku pribudlo za stredu (22. 12.) 7 682 prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najmenší prírastok za bežný pracovný deň od 1. novembra, a teda za viac ako sedem týždňov. Počet nových prípadov je zároveň aj o takmer 4 000 nižší než pred týždňom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet