Na hlavný obsah

Podniky v New Yorku nesmú pustiť na pracovisko neočkovaných zamestnancov

Povinnosť sa týka zhruba 184 000 podnikov.

Podniky v New Yorku nesmú pustiť na pracovisko neočkovaných zamestnancov
Na snímke mesto New York. Foto: TASR

V New Yorku vstúpilo v pondelok (27. 12.) do platnosti nariadenie, na základe ktorého musia takmer všetky súkromné podniky zakázať neočkovaným zamestnancom vstup na pracovisko. Mesto k tomuto kroku pristúpilo vzhľadom na rýchle šírenie nového variantu koronavírusu omikron.

Nová povinnosť sa týka zhruba 184 000 podnikov. Ich zamestnanci musia preložiť doklad, že absolvovali aspoň jedno očkovanie proti koronavírusu. V prípade nedodržania povinnosti hrozia zamestnávateľom pokuty od tisíc dolárov. Starosta Bill Blasio však tvrdí, že ukladanie sankcií bude až krajná možnosť.

Povinná druhá dávka

Zamestnávatelia musia pri každom pracovníkovi overovať a uchovávať doklad o očkovaní. Pracovníci, ktorí sa nechali zaočkovať iba raz, budú musieť do 45 dní prijať druhú dávku. Na základe nariadenia musia spoločnosti na „viditeľnom mieste“ umiestniť oznam potvrdzujúci dodržiavanie tohto pravidla.

Očkovanie sa už v New Yorku doteraz vyžadovalo od zamestnancov mesta vrátane učiteľov, policajtov a hasičov, zaočkovaní musia byť aj zamestnanci súkromných a cirkevných škôl.

Na základe nových pravidiel budú musieť mať ľudia nad 12 rokov aplikované dve dávky vo vnútorných priestoroch reštaurácií, v zábavných areáloch a fitness centrách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet