Na hlavný obsah

Policajt zodpovedný za smrť Georga Floyda priznal vinu

George Floyd zomrel pri zatýkaní minulý rok v máji.

Policajt zodpovedný za smrť Georga Floyda priznal vinu
Na archívnej snímke bývalý americký policajt Derek Chauvin. Foto: TASR/AP

Bývalý americký policajt Derek Chauvin v stredu (15. 12.) pred súdom priznal vinu v prípade porušenia občianskych práv černocha Georgea Floyda, ktorého smrť spustila v USA vlani vlnu masívnych protestov proti rasizmu a policajnému násiliu.

Ako pripomína agentúra AP, Chauvin teraz čelí federálnej civilnej žalobe. Už skôr bol za vraždu na úrovni štátu Minnesota odsúdený na 22 a pol roka väzenia.

Stredajším priznaním viny podľa AP biely expolicajt pravdepodobne dosiahne to, že sa vyhne ďalšiemu súdnemu procesu. Zároveň je ale pravdepodobné, že sa jeho väzobný trest predĺži, a to zrejme o niekoľko rokov.

Štyridsaťšesťročný Američan George Floyd zomrel vlani v máji po tom, čo sa ho v Minneapolise snažila zatknúť polícia na základe udania, že chcel v samoobsluhe zaplatiť falošnou bankovkou. Podľa polície sa Floyd strážnikom vzpieral a bol pod vplyvom alkoholu či drog.

Na videu zachytenom okoloidúcim je vidieť Chauvin, ktorý Floydovi kľačí na krku, zatýkaný sa pritom v tej chvíli už nesnaží brániť zatknutiu a opakovane hovorí, že nemôže dýchať. Po chvíli stratil vedomie a privolaní záchranári naložili jeho bezvládne telo na nosidlá. Neskôr zomrel v blízkej nemocnici.

Práve kľačaním na Floydovom krku a aj tým, že mu neposkytol zdravotnú starostlivosť, sa podľa americkej prokuratúry Chauvin previnil voči federálnym zákonom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet