Na hlavný obsah

Polícia kontroluje OTP režim vo vlakoch a diaľkových autobusoch

Kontroly sú náhodné.

Od piatka (17. 12.) platí v rýchlikoch, IC vlakoch a v diaľkových autobusoch režim OTP. Rozhodla o tom v utorok (14. 12.) vláda uznesením. Od začiatku sa diskutovalo o tom, kto a ako zabezpečí kontrolu. Prvý deň v praxi mapoval štáb RTVS.

Lístok na vlak si štáb v piatok kúpil bez problémov. Pri okienku si covidový pas ani žiadne iné potvrdenia nepýtali. V rýchliku zo Šurian smerom do Bratislavy vlakvedúci skontroloval iba cestovné doklady. O niekoľko minút neskôr prišla policajná hliadka, ktorá zisťovala, či cestujúci spĺňajú režim OTP.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Cestovať v IC vlakoch a rýchlikoch môžu oddnes iba zaočkovaní alebo tí, ktorí majú potvrdenie o prekonaní covidu či negatívny test, najviac dvojdňový antigénový či trojdňový PCR test. Kontrolujú to policajné hliadky, nie však v každom vlaku a stále, kontroly sú náhodné.

„V prípade, že cestujúci nebude schopný preukázať sa, že spĺňa režim OTP, tak môžeme pristúpiť až k režimu vylúčenia tohto cestujúceho z prepravy,“ uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko Tomáš Kováč.

Rovnaký režim platí aj v diaľkových autobusoch. Tam sa však spôsob aj názory dopravcov na kontroly líšia. Kým niektorí nevyžadujú od cestujúcich žiadne doklady, Slovak Lines bez potvrdení či testu do autobusu nepúšťa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko