Na hlavný obsah

Polícia prepustila zadržaných záchranárov

Zadržali ich počas utorkového protestu.

Polícia prepustila zadržaných záchranárov
Protest záchranárov pred parlamentom. Foto: RTVS

Dvoch záchranárov, ktorých policajti zadržali počas utorkového (14. 12.) protestu pred budovou parlamentu, prepustili na slobodu. Informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti. Jedným zo zadržaných záchranárov bol aj prezident Slovenskej komory záchranárov František Majerský.

„Obidve osoby, ktoré boli z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu obmedzené na osobnej slobode, boli po vykonaní potrebných úkonov prepustené na slobodu,“ uviedla polícia.

Ako povedal po ich zadržaní minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO), záchranári neuposlúchli výzvu policajtov, preto boli predvedení na obvodné oddelenie.

„Na mieste boli na osobnej slobode obmedzené dve osoby, a to z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu. Tie boli následne eskortované na príslušné policajné oddelenie,“ priblížila polícia.

V utorok popoludní prišli záchranári pred budovu Národnej rady SR „poďakovať“ poslancom i vláde za „neriešenie postavenia záchranárov a všetkých zdravotníkov, najmä za nenaplnené sľuby o skokovitom zvyšovaní miezd zdravotníkov v roku 2022, ktoré mali stabilizovať personál po pandémii a vyrovnať sa okolitým krajinám“.

„Práve nás prepustili z policajnej cely. Ďakujeme za všetku podporu. A hlavne ďakujeme všetkým, ktorí stále ostávate pri pacientoch,“ uviedli záchranári na sociálnej sieti.

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) v utorok vyhlásil, že za záchranárov zaplatí pokutu. Mrzí ho, že pri júlovom blokovaní Bratislavy či opozičných protestoch polícia nezasiahla podobným spôsobom.

Minister financií Igor Matovič na incident reagoval, že zákony musia platiť pre všetkých, „či už pre kotlebovca alebo pre šéfa záchranárov, je to úplne jedno“. Dodal, že pred zákonom sme si všetci rovní.

Záchranári odmietli Ficovu podporu

Prezident Slovenskej komory záchranárov František Majerský uviedol, že obaja zadržaní záchranári sú v poriadku a poďakoval policajtom za slušné správanie a rešpekt. „My sme ale nikoho neburcovali a neprotestovali sme proti vláde a opatreniam. My sme dnes prišli ukázať všetkým, že sme tu. Nie sme okraj spoločnosti,“ napísal.

Ako uviedol, na policajnú stanicu po zadržaní prišli Robert Fico (Smer-SD) a Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorí chceli záchranárom poskytnúť právnu pomoc. Tí ju však odmietli. „Prečo? Lebo za stav nášho zdravotníctva nemôže táto vláda, ona prišla rovno do pandémie, ale všetky predchádzajúce vlády,“ odôvodnil rozhodnutie Majerský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko