Na hlavný obsah

Polícia víta iniciatívu Kolíkovej v boji proti dezinformáciám

Pri súčasnom trestnom stíhaní môže ísť o dlhší proces.

Polícia víta iniciatívu Kolíkovej v boji proti dezinformáciám
Na snímke ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: TASR

Policajný zbor víta iniciatívu ministerstva spravodlivosti klasifikovať šírenie nepravdivej informácie ako trestný čin. Polícia to oceňuje aj vzhľadom na to, že ich stránka Hoaxy a podvody – Polícia SR na sociálnej sieti sa venuje boju proti hoaxom a dezinformáciám.

Ako potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová, polícia má dlhodobo snahu o väčšie postihovanie tvorcov hoaxov, preto spolupracuje a kooperuje aj s inými inštitúciami, hlavne s rezortom spravodlivosti.

Bárdyová poukázala na to, že v súčasnosti sa väčšina dezinformácií zameriava na pandémiu a očkovanie. Príslušníci PZ analyzujú dezinformácie a hoaxy a v prípade, že niektoré z nich vyhodnotia ako možné podozrenie zo spáchania trestného činu, získané informácie o jej autorovi a o predmete jeho správy zašlú na príslušné oddelenie.

„Ďalší postup je už potom v kompetencii orgánu činného v trestnom konaní. Aktuálne najrýchlejšou a najefektívnejšou cestou, ako demotivovať ostatných dezinformátorov, je informovanie verejnosti o vykonanej previerke polície pri osobnom styku s autorom dezinformácie,“ myslí si policajná hovorkyňa.

Ak sa začne trestné stíhanie, môže ísť podľa nej o dlhší proces, pretože je často nutné požiadať o znalecké posudky, čím sa celý proces predlžuje. „Veríme, že zmenou z dielne rezortu ministerstva spravodlivosti bude možné rýchlejšie a efektívnejšie postihovať páchateľov, a tým ďalších potenciálnych demotivovať,“ uzavrela Bárdyová.

K tejto novele zaujala v piatok (3. 12.) negatívny postoj ministerka investícií a bývalá stranícka šéfka Kolíkovej Veronika Remišová (Za ľudí). Tá povedala, že novelu od Kolíkovej považuje za návrat ku komunistickej tvorbe legislatívy. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka novelu zase označil za odborne nenáležitú a neadekvátnu pre súčasnú spoločnosť. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko