Na hlavný obsah

Politico zaradilo Maroša Šefčoviča medzi najvplyvnejších Európanov

Tohtoročnou celkovou jednotkou je taliansky premiér Mario Draghi.

Politico zaradilo Maroša Šefčoviča medzi najvplyvnejších Európanov
Na snímke podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Americký spravodajský portál, ktorý sa zaoberá politickým spravodajstvom, vyhodnotil za tohtoročného najvplyvnejšieho Európana talianskeho premiéra Maria Draghiho.

Slovenský eurokomisár a súčasný podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič sa umiestnil v rebríčku „The Doers“ (ľudia činu, ktorí držia výkonnú moc) na 8. mieste.

Politico označuje Draghiho za „politického technokrata“. Poukazuje na to, že bývalého šéfa Európskej centrálnej banky (ECB) zavolali do čela talianskej vlády, aby uskutočnil ekonomické reformy a riadil krajinu pri čerpaní fondov z európskeho plánu obnovy, ktorých je Taliansko najväčším príjemcom.

„V Draghim získalo Taliansko lídra, ktorý môže posunúť krajinu do stredu európskych záležitostí. Odchod nemeckej kancelárky Angely Merkelovej mu otvára priestor, aby sa stal faktickým únijným lídrom, a to aspoň v ekonomických záležitostiach,“ súdi Politico.

Podľa serveru je Draghi zvyknutý čeliť problémom. Pripomína jeho známe vyhlásenie z roku 2012, že Európska centrálna banka urobí čokoľvek, aby ochránila euro. Jeho pozíciu ale oslabuje, že nemá za sebou žiadnu politickú silu. „Je to fantastický generál, ale bez vojska,“ cituje server nemenovaného unijného diplomata.

Tri rebríčky

Politico vytvorilo tri rebríčky – „The Doers“ (ľudia činnu, ktorí držia výkonnú moc), „The Dreamers“ (rojkovia) a „The Disrupters“ (buriči). V prvej menovanej kategórii je najvplyvnejším novozvolený nemecký kancelár Olaf Scholz, nasledujú francúzsky prezident Emmanuel Macron a francúzska politička a šéfka ECB Christine Lagardová.

Portál si všimol Šefčovičovu prácu pre Úniu pri riešení pobrexitovej situácie. „Keďže napätie so Spojeným kráľovstvom sa zvýšilo v súvislosti so štatútom Severného Írska, nasadil oveľa zmierlivejší tón než jeho predchodca, pričom britským sťažnostiam uberal vietor z plachiet mäkkým prístupom a balíkom návrhov zameraných na zmiernenie niektorých ich obáv,“ priblížilo Politico.

Šefčovič po odchode pôvodného vyjednávača EÚ pre brexit Michela Barniera riadil rozhovory medzi Britániou a Úniou.

Medzi rojkami je líderskej pozícii primátorka Paríža Anne Hidalgová, na druhú priečku Politico umiestnilo šéfku EK Ursulu von der Leyenovú, tretie miesto obsadil litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis.

Vplyvnými buričmi sú Lukašenko či Orbán

Najvplyvnejším spomedzi „buričov“ je bývalý poľský premiér, prezident Európskej rady a súčasný šéf Európskej ľudovej strany a predseda poľskej opozičnej strany Občianska platforma (Platforma obywatelska) Donald Tusk. „Tusk spustil úsilie o návrat na národnú scénu, ktorého cieľom je zvrhnúť vládu, ktorá je v čoraz väčšom rozpore s Bruselom a koketuje s totálnou vojnou proti systému riadenia bloku,“ uviedlo Politico.

Medzi „buričmi“ figurujú aj maďarský premiér Viktor Orbán na 5. mieste, prezident európskej futbalovej asociácie UEFA Aleksandr Čeferin či bieloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Prázdno po Merkelovej

Redakcia Politico sa pri výbere osobností na čele rebríčka riadila úvahou, ako budú vyzerať štruktúry EÚ po odchode dlhoročnej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Jej koniec v politike otvorilo „prázdno v politických záležitostiach Únie“. Vďaka svojim vyjednávacím schopnostiam dokázala „uhasiť“ mnoho kríz, ktorým EÚ a eurozóna čelili za ostatných desať rokov.

Merkelová ale podľa serveru po sebe zanechá aj mnohé nevyriešené otázky, napríklad nedokončenú menovú úniu či vzťahy s Čínou a Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet