Na hlavný obsah

Poľská nemocnica odmietla vykonať legálnu interrupciu, lekári sa podľa nej boja

Obávajú sa trestnej zodpovednosti.

Poľská nemocnica odmietla vykonať legálnu interrupciu, lekári sa podľa nej boja
Ženy skandujú počas protestného pochodu proti úsiliu poľských konzervatívnych lídrov sprísniť zákon o interrupciách v Poľsku. Foto: TASR

Fakultná nemocnica v meste Bielostok na východe Poľska odmietla 26-ročnej žene ukončiť tehotenstvo, hoci podľa prenatálnych vyšetrení mal plod nevyliečiteľnú, smrteľnú vadu – nemal lebečné kosti.

Po diagnóze sa žena psychicky zrútila a prepadla depresiám, čo nezávisle od seba potvrdili dvaja psychiatri. Napriek tomu nemocnica odmietla vykonať interrupciu, a to s odvolaním sa na verdikt ústavného súdu, ktorý vlani na jeseň postavil interrupcie prakticky mimo zákona.

Pre rozdielne interpretácie nejasných predpisov sa lekári podľa nemocnice boja rozhodnúť o prerušení tehotenstva z obavy, že prídu o živobytie a budú čeliť trestnému stíhaniu. O prípade informovali poľské médiá.

Organizácia pripravuje žalobu

Žene pomohla mimovládna organizácia, Federácia pre záležitosti žien a plánovanie rodiny. Pani Agáta podľa nej už podstúpila interrupciu v inom meste, kde bola „obklopená plnou starostlivosťou, pochopením a empatiou zo strany lekárov a zdravotníckeho personálu“ a už sa vrátila z nemocnice domov.

Ako píše Gazeta Wyborcza spomínaná organizácia začala právnu bitku proti nemocnici v Bielostoku sťažnosťou na ochrancu práv pacientov a pripravuje žalobu na súd.

Nemocnica v Bielostoku svoje odmietnutie potvrdila pacientke aj písomne, pričom sa odvolala na názor právnického spolku, blízkeho katolíckej cirkvi, že depresia nemôže byť dôvodom na interrupciu, pretože neohrozuje zdravie a život. Toto písomné vyjadrenie sa ani slovom nezmieňuje o skutočnosti, že dieťa bez lebečných kostí by bolo odsúdené na smrť, aj keby prišlo na svet živé, píše portál Onet.

Lekári majú obavy

Riaditeľ nemocnice v Bielostoku, doktor Jan Kochanowicz vo vyhlásení upozornil, že rozhodnutie ústavného súdu „významne zúžilo možnosti legálneho prerušenia tehotenstva.“ Predpisy podľa neho teraz neposkytujú jednoznačnú interpretáciu, kedy je dovolené tehotenstvo prerušiť.

„Lekári sa kvôli tomu obávajú nielen straty práva vykonávať svoju profesiu, ale aj trestnej zodpovednosti. Lekári sa boja, že trestná zodpovednosť závisí od subjektívneho hodnotenia prokurátora, súdnych znalcov a súdu,“ upozornil riaditeľ. Dodal, že ešte pred rokom by postoj nemocnice bol jednoznačný. V súčasnej realite sa rozhodnutie o interrupcii „spája s rizikom, vyplývajúcim z nejednoznačnej interpretácie práva“.

Ministerstvo už skôr upozornilo, že ukončenie tehotenstva je v prípade ohrozenia zdravia – či dokonca života ženy – v súlade so zákonom. Lekári sa podľa ministerstva nesmú báť „prijať rozhodnutie“ na základe svojich skúseností a dostupných znalostí z oblasti medicíny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet