Na hlavný obsah

Poľský prezident vetoval kontroverzný mediálny zákon

Zákon by podľa neho zasadil ranu reputácii Poľska.

Poľský prezident vetoval kontroverzný mediálny zákon
Poľský prezident Andrzej Duda. Foto: TASR

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok (27. 12.) vetoval kontroverzný zákon o vlastníctve médií, ktorý podľa kritikov mohol obmedziť slobodu tlače a bol namierený voči spravodajskej televízii TVN24. Informovali o tom agentúry AFP a PAP.

„Odmietam podpísať novelu zákona o Národnej vysielacej rade,“ oznámil poľský prezident. Duda poznamenal, že návrh zákona je nepopulárny u mnohých občanov a zasadil by ranu reputácii Poľska ako miesta priaznivého pre podnikanie. Poliaci pred Vianocami proti zákonu protestovali v desiatkach poľských miest.

Poľskí poslanci zákon schválili 17. decembra. Duda už skôr povedal, že normu dôkladne preskúma. Prezident, ktorý je považovaný za spojenca vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), už tiež nedávno naznačil, že by mohol využiť v tejto veci svoje právo veta.

Podľa návrhu zákona by majiteľom televíznej či rozhlasovej stanice vysielajúcej na základe poľskej licencie mali byť len spoločnosti, v ktorých podiel zahraničných firiem z oblasti mimo Európskeho hospodárskeho priestoru neprekračuje 49 percent.

Vlastníkom TVN je formálne spoločnosť registrovaná v Holandsku. Jej jediným akcionárom je ale americká Discovery Inc. TVN podľa médií predstavuje doteraz najväčšiu americkú investíciu v Poľsku. Úprava má podľa pozorovateľov prinútiť americkú spoločnosť Discovery, aby TVN predala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet