Na hlavný obsah

Portugalsko sa vrátilo do stavu núdze, sprísnilo kontroly na hraniciach

Počet nakazených sa už niekoľko týždňov zvyšuje.

Portugalsko sa vrátilo do stavu núdze, sprísnilo kontroly na hraniciach
Vodička električky s ochranným rúškom na tvári počas jazdy ulicami Lisabonu. Foto: TASR

Portugalsko sa v stredu (1. 12.) vrátilo do stavu núdze, ktorý sa vláda rozhodla vyhlásiť pre rastúci počet prípadov koronavírusovej infekcie v krajine. Zdravotnícke úrady oznámili takmer 4 700 nových prípadov, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku februára. Portugalsko tiež sprísnilo kontroly pri vstupe do krajiny.

V Portugalsku má plnú dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19 takmer 87 percent obyvateľov, čo sú najvyššie údaje v Európskej únii a na svete. Vláda sa zamerala na preočkovanie seniorov a ľudí z rizikových skupín. Chce, aby do konca roka pätina obyvateľov dostala tretiu dávku.

Pokuty hrozia aj leteckým spoločnostiam

Pri vstupe do vnútorných priestorov reštaurácií, kaviarní, hotelov, posilňovní či na niektoré kultúrne a športové podujatia je nutné sa preukázať covidovým certifikátom.

Sprísnili sa aj pravidlá pre vstup do krajiny. Negatívnym testom sa musia preukázať aj ľudia, ktorí sú zaočkovaní proti covidu. Podľa agentúry EFE na pozemnej hranici so Španielskom sú náhodné kontroly a na letisku v Lisabone niekoľko desiatok ľudí už dostalo pokutu, pretože prileteli do krajiny bez testu. Pokutu dostanú aj letecké spoločnosti, ktoré cestujúcich bez testu prepravili.

Podľa agentúry AFP vláda nové opatrenia prijala tiež pre obavy, že sa zopakuje situácia zo začiatku tohto roka, keď krajinu zasiahla silná vlna pandémie.

Počet nakazených sa v Portugalsku už niekoľko týždňov zvyšuje. V stredu (1. 12.) sa dostal na najvyššiu hodnotu od 6. februára, keď v krajine panovala silná vlna epidémie a nemocnice čelili akútnemu nedostatku lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Záťaž nemocníc je v súčasnosti nižšia a v súvislosti s ochorením zomrelo za posledných 24 hodín 17 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet