Na hlavný obsah

Poslanci parlamentu schválili reformu národných parkov

Za hlasovalo 75 zo 76 poslancov.

Poslanci parlamentu schválili reformu národných parkov
Na ilustračnej snímke parlamentná schôdza. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili v utorok (14. 12.) večer reformu národných parkov, po ktorej prejdú pod správu ministerstva životného prostredia. Za reformu hlasovalo 75 zo 76 prítomných poslancov., proti bol len jediný. Návrh schválili aj napriek avizovanému nesúhlasu hnutia Sme rodina a jeho pokusu o obštrukciu. V pléne bolo viac poslancov, niektorí počas hlasovania vytiahli svoje karty.

Za ani proti reforme nehlasoval celý poslanecký klub Sme rodina, proti bol exminister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽANO). Reformu okrem poslancov za OĽANO, SaS a Za ľudí podporili aj nezaradení poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek.

Presun pozemkov pod envirorezort má zabezpečiť jednotnú správu štátnych pozemkov na území národných parkov. Autori novelizácie tvrdia, že pre štát nie je efektívne, ak sa o územie v národnom parku starajú dve štátne organizácie.

Prevodom správy štátnych pozemkov sa podľa poslancov vytvoria „podmienky na náležité a efektívne zabezpečenie primárneho cieľa národných parkov, ochrany prírody a biodiverzity, ako aj na plnenie záväzkov vyplývajúcich zo smerníc Európskej únie v oblasti ochrany prírody“.

Schválili aj pozmeňovací návrh

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh koaličných poslancov. Pre zjednotenie krokov prechodu správy pozemkov v národných parkoch a fungovania jednotnej správy v týchto územiach sa tak majú zriadiť správy jednotlivých národných parkov.

Spravovať a obhospodarovať budú hnuteľný i nehnuteľný majetok štátu, ktorý bude predmetom prechodu správy. Budú mať obdobnú pôsobnosť ako Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR „s tým rozdielom, že ich územná pôsobnosť bude obmedzená a budú spravovať pozemky vo vlastníctve štátu v národných parkoch, ktoré budú predmetom prechodu správy“. V prechodných ustanoveniach vymedzuje tiež obsah práv a povinností, ktoré správa národného parku ako nový správca nadobudne získaním správy pozemkov.

Legislatívna zmena upravuje aj prechod správy pozemkov vrátane podielov na pozemkoch a spoločných nehnuteľnostiach vo vlastníctve štátu v správe Slovenského pozemkového fondu. Novela spresňuje aj pojem organizácia ochrany prírody a krajiny. Dopĺňa sa tiež ustanovenie upravujúce zloženie rady národného parku.

Reforma má nadobudnúť účinnosť od 15. januára 2022, niektoré jej ustanovenia od apríla 2022.
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko