Na hlavný obsah

Poslanci Sme rodina stále nemienia podporiť reformu nemocníc

Nezohľadňuje podľa nich požiadavky lekárskych odborov a samospráv.

Poslanci Sme rodina stále nemienia podporiť reformu nemocníc
Na ilustračnej snímke Univerzitná nemocnica v Martine. Foto: RTVS

Schvaľovanie nemocničnej reformy ide do finále. V parlamente sa o nej diskutovalo od konca októbra. Kľúčové hlasovanie bude v utorok (14. 12.), stále však nie je jasné, či návrh ministra zdravotníctva Vladimíra Lengvarského (nom. OĽANO) získa potrebnú podporu poslancov.

Proti je koaličné hnutie Sme rodina. Pod optimalizáciu siete nemocníc sa vraj podpíše až potom, keď ju odobria lekári a samosprávy. Obavy z rušenia nemocníc má aj opozícia. Ministerstvo argumentuje, že nejde o rušenie, ale o transformáciu. Téme sa venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko.

Opozícia hovorí o rušení nemocníc

Optimalizácia siete nemocníc je podľa ministerstva zdravotníctva reforma, ktorá Slovensku chýbala desiatky rokov. Podľa nezaradeného poslanca Richarda Rašiho sa však reforma začala písať od zeleného stola a neodzrkadľovala skutočnosť. Obavy vyvolal aj dokument, ktorý mal uniknúť z ministerstva zdravotníctva, a na ktorom mal byť zoznam nemocníc, ktoré sa majú rušiť.

„My nevieme, ktoré nemocnice tam budú, lebo unikli nejaké zoznamy, ale niekto v tom zozname bude, kde sa bude meniť akútna starostlivosť na chronickú. Niekto tam byť musí, lebo sme si to ako Slovenská republika dali do plánu obnovy, kde sme zadefinovali aj čísla a číslo 40 percent je v pláne obnovy napísané,“ povedal Raši.

Žiadna z nemocníc sa nezruší, ubezpečuje Cigániková

Rezort však dokument viackrát označil za vymyslený. Šéfka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková (SaS) tvrdí, že na spomínanom zozname boli aj nemocnice, ktoré ani neexistujú. Ubezpečuje preto, že rušenie nehrozí. Práve naopak, pacienti by sa mali dostať ku kvalitnejšej zdravotnej starostlivosti.

„My nehovoríme o rušení nemocníc, my hovoríme o presune tých výkonov, ktoré sa robia v jednotlivých oddeleniach málo do oddelení, kde sa ich robí viac, ale namiesto toho tam nezostane prázdne miesto, ale vzniknú tam ambulancie, stacionáre či oddelenia jednodňovej starostlivosti,“ uviedla Bittó Cigániková.

Doplnila, že zdravotnícke organizácie žiadali, aby o transformácií jednotlivých oddelení rozhodovali špeciálne komisie a nie priamo ministerstvo. To sa podľa nej nakoniec do návrhu zákona podarilo presadiť. Verí, že reforma nakoniec nájde dostatočnú podporu.

Koalícia však nateraz nemôže počítať s hlasmi hnutia Sme rodina. Poslankyňa Zuzana Šebová (Sme rodina) pripomína, že podmienkou bol súhlas lekárskych odborov a samospráv.

„Myslím si, že nie sú spokojní, pretože to memorandum, ktoré predložili a o ktorom rokovali aj s Borisom Kollárom, tam nebolo zohľadnené. My nepodporíme tento návrh zákona,“ priblížila Šebová.

Poslanci budú o reforme hlasovať na budúci týždeň v utorok podvečer. Pri poslednom hlasovaní ju podporilo 76 poslancov, kľúčové hlasovanie teda zrejme bude opäť tesné. Poslanci sa medzitým vrátili k diskusii o štátnom rozpočte. Do rozpravy je prihlásených ešte niekoľko rečníkov a kľúčové hlasovanie by malo byť tiež na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko