Na hlavný obsah

Pošta začína posielať zaočkovaným seniorom poukážky na 300 eur

Po novom roku budú ďalší dostávať poukážky aj na 200 eur.

Už v stredu (29. 12.) si niektorí zaočkovaní ľudia nad 60 rokov nájdu v schránkach poukážky na 300 eur. Slovenská pošta spracovala prvé databázy zaočkovaných od ministerstva financií a vytlačila pre nich poukážky. Jednota dôchodcov Slovenska sa obáva, že seniori budú musieť čakať na poštách v dlhých radoch.

V stredu ráno začnú poštoví doručovatelia roznášať do schránok obálky s poukážkami na 300 eur. Bude k nim pripojený aj list rezortu financií.

„Ministerstvo financií v tomto čase odoslalo Slovenskej pošte údaje o prvých 493 000 senioroch, ktorí majú nárok na finančnú odmenu. Ide o seniorov, ktorí boli zaočkovaní treťou dávkou. Majú teda nárok na odmenu 300 eur a boli overení cez register NCZI,“ informovala hovorkyňa ministerstva financií Michaela Lovásová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Pošta začne roznášať obálky s poukážkami na prvých 20 000 adries, ktoré stihla spracovať.

„Ak si nájdu v schránke takýto poukaz, samozrejme, môžu si ho hneď ísť uplatniť na poštu,“ vysvetľuje Jana Lukáčová, riaditeľka odboru komunikácie Slovenskej pošty.

„Občania, ktorí z rozličných dôvodov nemôžu ísť na poštu, môžu požiadať svoju dodávaciu poštu, aby im peniaze z tohto poukazu priniesol ich poštový doručovateľ,“ dodala.

Ak senior dostane do schránky poukážku, nemusí sa na poštu ponáhľať hneď. Jej splatnosť je 45 dní.

Po novom roku budú ďalší očkovaní dostávať poukážky aj na 200 eur. Ide o seniorov, ktorí sa na druhú dávku prihlásia do konca roka, ale aj prvodávkoví žiadatelia s registráciou od 25. novembra do 31. decembra.

V oboch prípadoch sa musia zaočkovať do 15. januára. Ľudia s jednodávkovou vakcínou musia tiež stihnúť vakcináciu do konca roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko