Na hlavný obsah

Postcovidová ekonomika si vyžaduje nové rozpočtové pravidlá, tvrdí Macron

Svet sa chce dostať z krízy vyvolanej pandémiou.

Postcovidová ekonomika si vyžaduje nové rozpočtové pravidlá, tvrdí Macron
Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas tlačovej konferencie pri príležitosti prevzatia predsedníctva jeho krajiny v Rade EÚ. Foto: TASR

Európska únia (EÚ)musí prehodnotiť svoj rozpočtový rámec a zmeniť svoje pravidlá o deficitoch, aby podporila postpandemické investície a hospodársky rast, pretože svet sa chce dostať z krízy vyvolanej chorobou COVID-19. Vo štvrtok (9. 12.) to vyhlásil prezident Emmanuel Macron pri prezentácii priorít nadchádzajúceho francúzskeho predsedníctva v EÚ.

Francúzsky prezident povedal, že využije nadchádzajúce francúzske predsedníctvo v Rade EÚ na zvolanie osobitného summitu na marec, ktorý sa bude zaoberať práve ekonomickou tematikou.

Únia podľa neho potrebuje ekonomickú odpoveď s jasnou prioritou: „Urobiť Európu veľkým kontinentom výroby, inovácie a tvorby pracovných miest“.

Podľa Macrona je nutné diskutovať o tom, či nie sú potrebné niektoré národné investície nad rámec existujúcich rozpočtových pravidiel.

K ekonomickým plánom francúzskeho predsedníctva Macron tiež uviedol, že EÚ do jari predloží návrhy na implementáciu dohody o globálnej minimálnej korporátnej dani, ktorá bola prerokovaná tento rok.

Francúzsko sa chce tiež zasadiť o zavedenie dôstojnej minimálnej mzdy na úrovni Únie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika