Na hlavný obsah

Povinné očkovanie v Česku sa dotkne aj študentov zdravotníckych škôl

Očkovanie má byť povinné aj pre ľudí nad 60 rokov.

Povinné očkovanie v Česku sa dotkne aj študentov zdravotníckych škôl
Na snímke maturantka zo Strednej zdravotníckej školy. Foto: TASR

Povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19 v Česku sa bude vzťahovať aj na študentov zdravotníckych škôl, ako aj na študentov pripravujúcich sa na prácu v sociálnych službách.

Ministerstvo v piatok (3. 12.) zaslalo vyhlášku o povinnom očkovaní, ktorá má byť účinná od marca budúceho roka. Rezort už skôr oznámil, že povinné očkovanie sa bude vzťahovať na zdravotníckych pracovníkov, pracovníkov sociálnych služieb, hasičov a policajtov.

Minister zdravotníctva Adam Vojtěch spresnil, že vyhláška sa bude týkať aj ľudí, ktorí sa pripravujú na povolanie lekára, teda medikov a študentov lekárskych fakúlt. Podľa neho minister školstva Robert Plaga súhlasil aj so zaradením študentov pripravujúcich sa na prácu v sociálnych službách.

Ak sa táto povinnosť vzťahuje na políciu, podľa Vojtěcha by nemalo zmysel, aby tam mestská polícia nebola. „Existujú dobrovoľné hasičské zbory. Ostatné skupiny sú rovnaké, ako sme oznámili,“ dodal minister.

Povinnosť sa bude vzťahovať aj na osoby staršie ako 60 rokov, s čím nesúhlasia predstavitelia budúcej vlády, ani vakcinologická spoločnosť, ako na twitteri uviedol jej predseda Roman Chlíbek.

Vojtěcha prekvapila reakcia Chlíbeka, ktorý je zároveň vedúcim expertnej skupiny, ktorá pomáha budúcej vláde. „Sme presvedčení, že je to správna cesta,“ povedal minister a dodal, že budúca vláda môže nariadenie zmeniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet