Na hlavný obsah

Pražská Loreta zvoní aj koledy, hudobný mechanizmus má už 326 rokov

Minulý rok ho po dlhom čase obnovili.

Vzácna zvonohra v pražskej Lorete, známom pútnickom mieste s výhľadom na Pražský hrad, zahrá počas adventu koledu. Pred rokom sa podarilo po 100 rokoch obmeniť starý mechanizmus a obnoviť tak tradíciu výmeny piesní podľa liturgického roka.

Štáb RTVS vás zavedie k vzácnemu 326 rokov starému hudobnému mechanizmu. Bežný smrteľník sa totiž k zariadeniu vo veži len tak nedostane, kamera štábu sa tam po prudkých schodoch na lane pozrela za iných.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zvonohra vo veži Lorety v areáli kapucínskeho kláštora je európsky unikát, ktorý funguje bez elektriny a naťahuje sa ručne každý deň od roku 1695.

Vtedy kupec Eberhard z Glauchova, daroval kláštoru zvonohru ako poďakovanie za uzdravenie dcéry. Po tom, čo zomrel posledný kapucín, ktorý dokázal zložitý mechanizmus vymeniť, sa skladba storočie nezmenila. Tento advent zvonohra zahrá po dlhých rokoch koledu.

Zvonohra hore vo veži sa dá ovládať dvomi spôsobmi – buď tak že na ňu hrá organista na organ, alebo ju ovláda tónový valec, na ktorý sú napojené tónové kolíky. Funguje ako detská hračka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet