Na hlavný obsah

Pre ničivé požiare v Colorade museli opustiť svoje domovy tisíce ľudí

Živel už zničil stovky domov.

Pre ničivé požiare v Colorade museli opustiť svoje domovy tisíce ľudí
Americký štát Colorado sužujú ničivé požiare. Foto: twitter/ Hannah Metzger

Tisícky ľudí museli opustiť svoje domovy v dôsledku lesných požiarov, ktoré vyčíňajú v americkom štáte Colorado. Živel už zničil stovky domov. Informovali o tom v piatok (31. 12.) agentúry AFP a AP.

Požiare horia v okrese Boulder severne od Denveru. Zatiaľ bol hlásený len jeden zranený, avšak miestne úrady sa obávajú strát na životoch, pretože plamene rýchlo postupujú ďalej.

Guvernér Jared Polis vyhlásil v oblasti výnimočný stav. Podľa neho už oheň zničil plochu s rozlohou zhruba 650 hektárov.

„Na rozdiel od predchádzajúcich požiarov v našom štáte sa tento nešíri na vidieku. Tento oheň sa šíri v oblasti, kde žije mnoho ľudí,“ povedal Polis.

Príčinou je zrejme spadnuté vedenie vysokého napätia

Zhruba 20 000 ľudí v meste Louisville a ďalších zhruba 13 000 ľudí v meste Superior dostalo varovanie, aby opustili svoje domovy. Národná meteorologická služba (NWS) označila situáciu ako „život ohrozujúcu“. Na cestách vedúcich von z miest sa tvorili dlhé kolóny.

„Približne 370 domov v Sagamore bolo zničených. V meste Superior je priamo ohrozených 210 domov,“ povedal šerif okresu Boulder Joe Pelle.

Požiare sa začali šíriť vo štvrtok (30. 12.). Podľa predbežných informácií ich zrejme spôsobili elektrické iskry po páde vedenia vysokého napätia. Vietor miestami dosahoval rýchlosť až 170 kilometrov za hodinu a komplikoval prácu hasičom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet