Na hlavný obsah

Prečo je posilňujúca dávka vakcíny efektívnejšia než prvé dve?

Vakcíny oslabujú najmä mutácie vírusu.

Prečo je posilňujúca dávka vakcíny efektívnejšia než prvé dve?
Na ilustračnej snímke zdravotník drží vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Dostať tretiu dávku vakcíny je na Slovensku možné už po troch mesiacoch od aplikácie druhej. Odborníci upozorňujú, že tretia dávka je dôležitejšia než prvé dve. Prečo je to tak?

Už pred variantom omikron bolo jasné, že na zabezpečenie ochrany pred infekciou budú potrebné posilňujúce dávky.

Vakcíny podnecujú telo k tomu, aby si vytvorilo neutralizačné protilátky, ktoré zachytia ochorenie COVID-19 skôr, ako vírus infikuje bunky. No protilátky môžu časom ubúdať.

Ochrana pred hospitalizáciou

Ako uvádza Guardian, údaje z Izraela, jednej z prvých krajín, ktoré zaočkovali svoju populáciu, ukázali pokles ochrany pred infekciou už po troch mesiacoch.

Ukázalo sa, že je asi 15-krát vyššia pravdepodobnosť nákazy šesť mesiacov po druhej dávke v porovnaní s niekoľkými týždňami po jej aplikácii.

Výskum ukázal, že vakcíny chránia pred hospitalizáciou a ťažkým priebehom ochorenia najmenej šesť mesiacov po očkovaní, ale ochrana pred samotnou infekciou klesá.

Mutácie oslabujú vakcíny

Posilňujúca dávka je pri variante omikron ešte naliehavejšia. Mutácie vírusu zapríčinili, že proteíny v ňom v súčasnosti vyzerajú inak ako proteíny vo víruse, ktorý sa do celého sveta dostal z Wu-chanu.

Očkovacie látky boli totiž prispôsobené práve prvému variantu. To znamená, že protilátky sú v boji proti novej mutácii o niečo menej účinné.

Aby bol účinok rovnaký ako predtým, je potrebné, aby ľudské telo produkovalo väčšie množstvo protilátok, vysvetľuje Guardian. Štúdie dokázali, že práve tretia dávka ich množstvo v tele výrazne zvyšuje.

Ako uvádzajú odborníci, takto sa zvyšuje nielen množstvo, ale aj kvalita protilátok. Imunitný systém ich však produkuje na základe toho, s akým vírusom a s akým očkovaním príde do kontaktu.

Britskí vedci v piatok (10.12.) oznámili, že prvotná analýza prípadov nákazy koronavírusovými variantmi delta a omikron v Británii ukázala, že dve dávky vakcíny sú síce menej účinné proti novému variantu, no posilňujúca dávka poskytuje približne 75-percentnú ochranu pred nákazou. Informovala o tom stanica BBC.

Predmetná analýza vykázala dramatický pokles účinnosti vakcíny od spoločnosti AstraZeneca a výrazný pokles účinnosti dvoch dávok očkovacej látky od konzorcia Pfizer/BioNTech. Tretia dávka vakcíny však poskytla 70- až 75-percentnú ochranu proti príznakovému ochoreniu.

Upravené vakcíny

Ľudské telo je však vybavené aj druhou obrannou líniou v podobe T lymfocytov. Tie napádajú bunky, ktoré už boli infikované. Ak teda človek ochorie, ich úlohou je dostať infekciu pod kontrolu a zabrániť tomu, aby sa objavili závažné príznaky.

V súčasnosti už odborníci pracujú na upravených vakcínach, ktoré sú účinnejšie aj proti novým variantom. Riaditeľ a spoluzakladateľ nemeckej farmaceutickej firmy BioNTech Ugur Sahin predpokladá, že v relatívne krátkom časovom horizonte od tretej dávky bude musieť nasledovať i štvrtá. „Štvrtá očkovacia dávka by mohla byť avšak i vakcína prispôsobená na variant omikron,“ uviedol.

Odborníci sa obávajú neustále nových mutácií koronavírusu a je len otázkou času, kedy sa objaví nebezpečnejší a rýchlejší variant ako omikron.

Vedci dúfajú, že ďalšia generácia vakcín podporí imunitný systém v tom, že poskytne oveľa širšiu imunitnú ochranu, účinnú proti mutáciám. Jednou z možností je vytvoriť vakcínu zameranú na spúšťanie T lymfocytov. Vďaka tomu by mohli vakcíny účinkovať aj niekoľko rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko