Na hlavný obsah

U spolupracovníkov ukrajinského exprezidenta Porošenka vykonali domové prehliadky

Ten je podozrivý z vlastizrady.

U spolupracovníkov ukrajinského exprezidenta Porošenka vykonali domové prehliadky
Foto: TASR/AP

Ukrajinské bezpečnostné zložky vykonali v stredu (29. 12.) domové prehliadky u viacerých členov politickej strany Európska solidarita bývalého ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Ten je podozrivý z „vlastizrady“ a „podpory teroristických organizácií“. Oznámil to popredný člen strany Európska solidarita a bývalý tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny (RNBOU) Olexandr Turčynov, ktorého citovala agentúra TASS.

Týka sa to údajného predaja uhlia z Donbasu

„O 7.00 h ráno boli prehľadané domy niektorých predstaviteľov našej strany. Prehľadali napríklad dom prezidentského poradcu, veľvyslanca Jurija Oniščenka, ktorý je v diplomatickej službe 25 rokov,“ povedal Turčynov, ktorý je aj bývalým predsedom parlamentu.

Podľa neho hľadali bezpečnostné sily dokumenty týkajúce sa údajného predaja uhlia z Donbasu, ku ktorému malo dôjsť z roku 2014. „Samozrejme, nič nenašli, lebo tam nebolo nič, čo by mohli nájsť. Účelom prehliadok nebolo zbierať dôkazy, ale terorizovať, zastrašovať a ponižovať. Vieme, že proti strane Európska solidarita budú namierené aj ďalšie provokácie,“ dodal Turčynov.

 Štátny úrad vyšetrovania minulý týždeň uviedol, že Porošenko je podozrivý z „vlastizrady“ a „podpory teroristických organizácií“.

Porošenko môže stráviť až 15 rokov za mrežami

Podľa predložených obvinení pomohol Porošenko počas výkonu prezidentskej funkcie v rokoch 2014 až 2015 samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike s predajom uhlia za približne 1,5 miliardy ukrajinských hrivien (48,8 milióna eur) Kyjevu.

V prípade preukázania viny hrozí Porošenkovi až 15-ročné väzenie.  V kauze predaja uhlia je okrem Porošenka podozrivý aj Viktor Medvedčuk — ukrajinský opozičný politik, ktorý má blízky vzťah s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Porošenko, ktorý je v súčasnosti poslancom ukrajinského parlamentu, zatiaľ tieto obvinenia nekomentoval. Podľa Turčynova, ktorý je Porošenkovým blízkym spojencom, je však celý prípad „vykonštruovaný“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet