Na hlavný obsah

Premiér: Doprajme si čas jednoty a porozumenia, čas ľudskosti a odpustenia

Rok 2021 označil za výnimočný.

Premiér: Doprajme si čas jednoty a porozumenia, čas ľudskosti a odpustenia
Na snímke predseda vlády Eduard Heger počas vianočného príhovoru. Foto: Úrad vlády

„Vianoce sú sviatkami pokoja, nádeje a vďačnosti. Pred 2 000 rokmi sa v Betleheme zmenili dejiny sveta. Na svet prišlo posolstvo pokoja a obety.“ Týmito slovami začal svoj vianočný príhovor premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

Súčasné obdobie poznačené pandémiou označil za dobu, ktorá „prináša veľa bolesti fyzickej aj duševnej, veľa obmedzení a strát“. „Sme pod neustálym tlakom nových variantov, nových vĺn. Túžime covid poraziť a vrátiť sa do normálneho života. A ja som si istý, že sa nám to podarí. Že to zvládneme. My, to zvládneme,“ skonštatoval.

Rok 2021 označil za výnimočný a pozornosť upriamil na schválené reformy zdravotníctva či národných parkov. Za jedinečnú označil aj návštevu pápeža Františka I. na Slovensku.

„Jedinečná udalosť, ktorá prišla práve v zrejme najťažší rok novodobej histórie Slovenska. Prišiel a upriamil našu pozornosť na podstatné hodnoty života. Pripomenul nám dôležitosť Slovenska pre Európu, poukázal na naše dejiny, ktoré nás pozývajú k tomu, aby sme boli posolstvom pokoja v srdci Európy,“ uviedol.

K Vianociam povedal, že ide o čas, kedy sa všetko upokojí. „Darujme si lásku a úctu, myslime na tých, ktorí majú za sebou ťažší rok ako my, strácajú nádej a nenachádzajú dôvod na radosť. Povzbuďme ich, buďme, prosím, aspoň myšlienkami aj s tými, ktorí pre rôzne príčiny budú tráviť vianočné sviatky sami bez svojich blízkych. Doprajme si čas jednoty a porozumenia, čas ľudskosti a odpustenia,“ vyzval ľudí.

„Poďakujme sa tým, ktorí v našich nemocniciach a sanitkách zachraňujú životy a budú to robiť aj počas Vianoc. Oni sú hrdinami dnešnej doby,“ doplnil a zaželal Slovákom pokojné sviatky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko