Na hlavný obsah

Premiér dostal tretiu dávku a vyzval ľudí, aby dodržiavali opatrenia

Cez sviatky rozhodneme o osude nemocníc v januári, povedal.

Premiér dostal tretiu dávku a vyzval ľudí, aby dodržiavali opatrenia
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Premiér Eduard Heger (OĽANO) sa v pondelok (20. 12.) nechal vo veľkokapacitnom centre na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave zaočkovať treťou dávkou. Na brífingu po očkovaní zdôraznil, že tá je dôležitá najmä pre starších ľudí v aktuálnej situácii pri nástupe variantu omikron.

„Ako viete, krajiny v západnej Európe, ktoré majú výrazne vyššiu zaočkovanosť ako Slovensko, zavádzajú prísne opatrenia počas sviatkov práve pre šírenie variantu omikron,“ uviedol Heger, ako príklad spomenul Holandsko. „Som rád, že už takmer 800 000 ľudí sa na Slovensku nechalo zaočkovať aj treťou dávkou, ale je potrebné zvýšiť zaočkovanosť, pretože sme stále tretí najhorší v EÚ,“ dodal.

Premiér vyzval ľudí na dodržiavanie opatrení aj počas sviatkov, nosenie respirátora a očkovanie. Prezradil, že na Vianoce bude s rodinou jeho matka, avšak všetci sa pred stretnutím otestujú. „Predtým sa otestujeme, lebo príde z domova dôchodcov,“ uviedol. „Počas sviatočného obdobia rozhodneme o tom, či budeme mať v januári preplnené nemocnice,“ konštatoval.

V Bratislave dominujú tretie dávky

Podpredseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) pre zdravotníctvo Juraj Štekláč uviedol, že aktuálne v župných očkovacích centrách dominujú ľudia, ktorí prichádzajú po posilňovaciu dávku. „Je to spôsobené tým, že Bratislavský kraj má relatívne vysokú zaočkovanosť, a tak o prvú a druhú dávku nie je až taký vysoký záujem,“ povedal.

Pripomenul, že bratislavská župa je ochotná poskytnúť Národnému centru zdravotníckych informácií (NCZI) informácie o župnom rezervačnom systéme, prostredníctvom ktorého sa môžu záujemcovia zaregistrovať na konkrétny čas a dátum očkovania.

Vo vakcinačnom centre na NFŠ sa v pondelok očkuje pred Vianocami ostatný raz, medzi sviatkami sa bude očkovať 29. decembra a v novom roku začnú s podávaním vakcín od 7. januára predĺženým očkovacím víkendom. „Aj členovia personálu očkovacieho centra sú otcovia, matky,“ odôvodnil vianočnú prestávku Štekláč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko