Na hlavný obsah

Premiér: Platnosť covidových pasov by sa mala skrátiť na 9 mesiacov

Platiť by to malo od 1. februára 2022.

Premiér: Platnosť covidových pasov by sa mala skrátiť na 9 mesiacov
Na snímke premiér Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR/AP

Európska komisia by mala plošne upraviť platnosť covidových pasov, skráti sa tak na 9 mesiacov. Povedal to premiér Eduard Heger (OĽANO) počas samitu EÚ v Bruseli.

„Komisia na budúci týždeň vydá nariadenie, v ktorom skráti platnosť covidových pasov na 9 mesiacov. Malo by to platiť od 1. februára 2022,“ povedal Heger. Slovenská delegácia tento kompromisný návrh podporila ešte pred začatím samitu.

Okrem iného sa lídri EÚ rozprávajú aj o jadrovej energetike, vysokých cenách energií, ruskej hrozbe pri hraniciach s Ukrajinou či ďalšom postupe v boji proti pandémii covidu. Vyzdvihli napríklad význam očkovania a sľúbili silnejšiu podporu vakcinácie po celom svete.

Heger spolu s jeho českým náprotivkom v demisii Andrejom Babišom otvorili aj tému jadrovej energie, ktorá by sa podľa nich mala zaradiť medzi udržateľné zdroje.

„Vyzvali sme Komisiu, aby do Vianoc pripravila návrh, ktorý zaradí jadro medzi udržateľné technológie. Odmietame, aby jadro ostalo v investičnej nevýhode. Je to naša požiadavka, ktorú spolu so skupinou štátov presadzujeme do záverov samitu,“ uviedol premiér.

Európska únia sa zaviazala k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2050, čo Slovensko podľa Hegera podporuje. „Ak chceme dosiahnuť klimatickú neutralitu a znížiť emisie uhlíka, bez jadrovej energie to nepôjde,“ priblížil úrad vlády. Pripomenul, že Slovensko sa rozhodlo ukončiť dotovanie ťažby uhlia do roku 2023.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko