Na hlavný obsah

Matovič chce prerozdeľovať posty v koalícii, premiér riešiť pandémiu

Matovič obviňuje SaS, že ignoruje koaličnú zmluvu.

Matovič chce prerozdeľovať posty v koalícii, premiér riešiť pandémiu
Na snímke predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Foto: TASR

Momentálne je dôležitejšie venovať sa pandémii, ako prechodu ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej do strany SaS a rozdelením postov v koalícii.

Koalícia sa dohodla, že sa tomuto problému bude venovať, keď vyrieši pandémiu a reformy. Premiér Eduard Heger (OĽANO) to uviedol v rozhovore pre TASR.

Vláda má iné priority

Je podľa neho dôležité, aby sa v koalícii zamerali na priority. „Ak pominú vyššie priority, potom sa môžeme venovať tým nižším. Toto je evidentne nižšia priorita,“ povedal Heger na margo Kolíkovej prechodu. Myslí si, že bolo rozumným riešením odložiť túto tému nabok.

Kolíková v septembri opustila stranu Za ľudí aj s viacerými jej poslancami a prešli do klubu SaS. Koaliční partneri odvtedy neriešili otázku koaličnej zmluvy a prerozdelenia postov.

Liberáli tak majú obsadené štyri rezorty vo vláde. Koaličná zmluva však hovorí o troch postoch pre SaS na základe volebných výsledkov.

Šéf rezortu financií a líder OĽANO Igor Matovič však viackrát poukázal na koaličnú zmluvu, ktorá rieši prerozdelenie postov na základe volebných výsledkov. Tomu podľa neho nezodpovedá obsadenie kresla ministerky spravodlivosti.

Minister hospodárstva a predseda SaS Richard Sulík argumentuje tým, že prestupom sa zvýšil počet poslancov ich klubu a v rámci koalície ich majú najviac hneď po OĽANO.

Matovič: SaS ignoruje koaličnú zmluvu

SaS ignoruje koaličnú zmluvu vo veci prerozdelenia ministerských postov, stolička ministra spravodlivosti nepatrí Márii Kolíkovej, ale strane Za ľudí. Tvrdí to minister financií a líder OĽANO Igor Matovič.

Predseda parlamentu a šéf Sme rodina Boris Kollár na odchod Kolíkovej tlačiť nebude, pretože hnutie by podľa neho aj tak jej ministerstvo nezískalo.

„SaS sa v tejto veci rozhodla, že chce ignorovať koaličnú zmluvu. Je to také zvláštne, lebo vždy hovorili, že zmluvy sa musia dodržiavať. Sme momentálne v stave, že kľúčovú časť koaličnej zmluvy SaS ignoruje a od partnerov vyžaduje, aby dodržiavali všetko ostatné, čo v tej zmluve je,“ povedal Matovič.

Kolíková podľa neho vie, že je „prilepená silou-mocou na stoličke, ktorá jej nepatrí a patrí strane Za ľudí podľa volebných výsledkov a podľa koaličnej zmluvy“.

Kollár: Nie je to otázka dňa

Keď to chce koalícia upraviť, treba podľa Matoviča vypovedať koaličnú zmluvu a nanovo prepočítať rozdelenie postov.

„SaS hovorí, že podľa počtu poslancov by sa mali rozdať ministerstvá. Ale potom to znova SaS vyjde, že budú mať tri ministerstvá. Tento problém treba do budúcna vyriešiť. Nie je to ale o Márii Kolíkovej. SaS sa musí rozhodnúť, ktorého ministerstva sa vzdá, aby bola dodržaná koaličná zmluva,“ uzavrel.

Pre Kollára nie je otázkou dňa zmena v súvislosti so zotrvaním Kolíkovej vo funkcii. „Je mi jedno, či tam sedí pani Kolíková alebo Juraj Šeliga. Ale to miesto patrí strane Za ľudí. Takto to máme napísané v koaličnej zmluve,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko