Na hlavný obsah

Preslávil sa maľbami, obdivom komunizmu i manželstvom s Fridou Kahlo

Diego Rivera sa narodil pred 135 rokmi.

Preslávil sa maľbami, obdivom komunizmu i manželstvom s Fridou Kahlo
Diego Rivera a jeho manželka, maliarka Frida Kahlo. Foto: Paul A. Juley/Archives of American Art, Smithsonian Institution

Jeden z najvýznamnejších maliarov 20. storočia, presvedčený komunista a manžel maliarky Fridy Kahlo Diego Rivera sa narodil pred 135 rokmi – 8. decembra 1886 v mexickom meste Guanajato v centrálnej časti krajiny.

Celým menom Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez však opustil svoje rodisko už ako dvojročný, keď sa jeho rodina po smrti súrodenca – dvojičky – presťahovala do hlavného mesta, uvádza portál venovaný tejto osobnosti diegorivera.com.

Mladý Diego prejavoval umelecké nadanie už v ranom detstve, jeho talent rodičia podporovali a zapísali ho na umeleckú akadémiu San Carlos. Už počas štúdia mal prvé výstavy, po jeho dokončení získal vládnu podporu na štúdium v Madride, kam prišiel v roku 1907.

Dielo Los Rivales
Na snímke dielo mexického výtvarníka Diega Riveru Los Rivales z roku 1931, ktoré vydražili v roku 2018 v New Yorku za 9,76 milióna dolárov. Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Značný umelecký rozmach však zažil v Paríži, kde spolupracoval s umelcami ako Piet Mondrian či Amedeo Modigliani. Práve v období rokov 1910 až 1915 sa umelecky spriaznil s kubizmom, ovplyvnil ho španielsky velikán Pablo Picasso.

Ako uvádza umelcov životopisný portál, „jeho umelecký vývoj sa uberal novým smerom, keď sa zameral na aktuálne politické udalosti, akými boli mexická revolúcia a ruská revolúcia z roku 1917, čím sa do popredia dostali jeho ideologické názory.

Prichýlil Trockého v exile, podvádzala ho s ním žena

Jeho diela zaznamenávali robotnícku vrstvu, avšak týchto ľudí maľoval v spojení s prvkami tradičnej mexickej obrazotvornosti. Maliara v tom čase značne inšpiroval aj výlet po Taliansku, kde sa nadchol pre renesančné prvky.

V 20. rokoch sa po prvý raz dostal k maľovaniu veľkých nástenných obrazov v rámci vládou podporovaného programu na maľovanie múrov. Riverov prvý počin v tomto žánri, Stvorenie, ktorý namaľoval na stenu v aule Národnej prípravnej školy v Mexico City, zobrazuje nebeského hostiteľa s renesančnými aureolami.

Freska Diega Rivery
Nástenná maľba Aztécke mesto Tenochtitlan a život Aztékov od Diega Riveru na Národnom paláci v Mexico City.Foto: Wikipedia – Voľné dielo
Foto: Wikipedia – Voľné dielo

Mexická vláda po revolúcii, vďaka ktorej padla diktatúra Porfíria Díaza, v rámci svojej propagandy podporovala tvorbu rozsiahlych fresiek. Tým dala vzniknúť novému umeleckému smeru – tzv. mexickému muralizmu.

V tomto období sa stal členom Mexickej komunistickej spoločnosti a založil aj Revolučný zväz technických pracovníkov, maliarov a sochárov. V roku 1929 sa oženil s o 20 rokov mladšou mexickou maliarkou Fridou Kahlo, pár sa presťahoval do Spojených štátov. Ešte predtým však bol dvakrát ženatý – s maliarkou ruského pôvodu Angelinou Beloffovou a mexickou modelkou Guadalupe Marínovou.

Na snímke stena s nápisom v španielčine Frida Kahlo a Diego Rivera žili v tomto dome 1929 až 1954 v Múzeu Fridy Kahlo v Mexico City.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Ako uvádza TASR, ich manželstvo bolo osobité. Kahlo Riveru podvádzala s ruským boľševickým revolucionárom Levom Trockým, sám maliar v istom období bol manželke neverný s jej sestrou Christinou.

S Trockým mal pritom Rivera blízky vzťah, v 30. rokoch ho dokonca prichýlil v čase jeho exilu vo vlastnom dome v metropole Mexika. Pár žil dlhodobo oddelene, manželstvo svetoznámych výtvarníkov na niekoľko mesiacov v roku 1939 ukončil rozvod.

Kahlo s Riverom sa však opäť zosobášili už v roku 1940, v deň maliarových 54. narodenín. V umeleckej sfére pokračoval v maľovaní fresiek, jeho najznámejšími dielami sú napríklad priemyselné maľby na múroch v Detroite či Muž na križovatke, ktorý zdobil steny Rockefellerovho centra v New Yorku.

Táto freska pobúrila rodinu Rockefellerovcov, keďže mexický maliar na ňu namaľoval aj sovietskeho revolucionára Vladimira Lenina. Keď ho odmietol z diela odstrániť, Rockefellerovci fresku zničili a s umelcom ukončili spoluprácu, píše životopisný portál.

Po smrti Fridy Kahlo v roku 1954 sa umelec opäť oženil, tentokrát s Emmou Hurtadovou. Rivera zomrel 24. novembra 1957 na srdcový infarkt v Mexico City.

Vplyv Riveru na mexické umenie je obrovský. „Rivera zostal ústrednou silou vo vývoji národného umenia v Mexiku počas celého svojho života. Jedným z jeho najväčších odkazov bol však pravdepodobne jeho vplyv na americkú koncepciu verejného umenia,“ konštatoval portál.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet