Na hlavný obsah

Prezident Zeman vymenuje novú vládu Petra Fialu v piatok

Parlament požiada o vyslovenie dôvery v januári.

Prezident Zeman vymenuje novú vládu Petra Fialu v piatok
Na snímke nastávajúci premiér Petr Fiala (vľavo) a prezident Miloš Zeman. Foto: Twitter/Jiří Ovčáček

Český prezident Miloš Zeman v piatok (17. 12.) vymenuje vládu koalície Spolu a STAN-u s Pirátmi, ktorú navrhol český premiér Petr Fiala vrátane svojho nominanta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského. Fiala to oznámil po pondelňajšom stretnutí so Zemanom.

Podľa Fialu však prezidentove výhrady voči Lipavskému pretrvávajú. Fiala uviedol, že prezident si nekladie žiadne podmienky. Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček povedal, že Zeman vymenuje vládu v piatok podľa predloženého návrhu.

Novú vládu vymenuje v piatok o 11.00 h na zámku v Lánoch. Vláda plánuje požiadať o dôveru Poslaneckej snemovne v polovici januára, keď bude mať hotové programové vyhlásenie. Fiala očakáva, že sa tak stane v týždni okolo 12. januára.

Namiesto ľudového kandidáta Zdeňka Nekulu, ktorý je v izolácii v súvislosti s nákazou covidom, poverí Zeman dočasným vedením vlády šéfa rezortu pôdohospodárstva a predsedu KDU-ČSL Mariána Jurečku.

Výhrady voči Lipavskému

Zeman v piatok (10. 12.) potvrdil, že Lipavského do čela českej diplomacie vymenovať nechce. Ako dôvod svojho postoja uviedol nedostatočnú kvalifikáciu alebo odťažité vzťahy s Izraelom a krajinami Vyšehradskej štvorky.

Lipavského a hlavu štátu rozdeľujú aj rozdielne názory na vzťahy s Ruskom či Čínou, ale Zeman to vo svojom oficiálnom vyhlásení ako dôvod nezhody neuviedol. Koalícia hovorila o ústavnej sťažnosti na právomoci prezidenta. Fiala označil súčasný vývoj udalostí za „prekvapivý záver hodinového stretnutia“.

„Vláda bude vymenovaná tento piatok tak, ako som ju navrhol prezidentovi vrátane kandidáta Lipavského. Chcel by som oceniť štátnický krok prezidenta, ktorý trvá na všetkých svojich výhradách vrátane osobných, ale nechce novú vládu zaťažovať náročným ústavným sporom,“ povedal Fiala.

Povedal, že diskusia s prezidentom bola veľmi otvorená a niekedy aj tvrdá. „Ale je to spôsob komunikácie, ktorý mi nevadí, pokiaľ vedie k dobrému riešeniu pre Českú republiku, a to sa nám dnes podarilo,“ povedal Fiala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet