Na hlavný obsah

Prezývku dostal podľa postavičky z animáku. Sergio Agüero sa rozlúčil s kariérou

Stal sa najlepším juhoamerickým strelcom v dejinách Premier League.

Prezývku dostal podľa postavičky z animáku. Sergio Agüero sa rozlúčil s kariérou
Na snímke Sergio Agüero v drese Manchestru City. Foto: TASR/AP

V stredu (15. 12.) futbalové trávniky definitívne opustil argentínsky útočník Sergio Agüero. K predčasnému ukončeniu kariéry ho donútili problémy so srdcom, ktoré sa objavili počas zápasu španielskej La ligy medzi FC Barcelona a Alaves. Ten Argentínčan už nedohral.

Priaznivci ho poznajú aj ako „Kun Agüero“. Ako uvádza portál Goal.com, prezývku Kun mu dal ešte v detstve jeho starý otec podľa postavičky z japonskej animovanej rozprávky Kum-Kum, ktorá „rada vyvádzala.“

„Ako prví mi dali túto prezývku moji starí rodičia. Myslím, že moja prezývka je v porovnaní s prezývkami väčšiny športovcov iná, a tak som si ju začal vážiť, pretože je jedinečná. Nestáva sa každý deň, aby mal športovec prezývku podľa kreslenej postavičky!“ povedal pre BBC.

Agüero s futbalom začínal v argentínskom Club Atlético Independiente a stal sa jedným z najlepších útočníkov moderného futbalu. V argentínskej lige si ho všimli skauti Atlética Madrid, kam v lete roku 2006 prestúpil. Dravosť, rýchlosť, skvelý výber miesta a zakončenie, ktoré ho zdobili počas celej kariéry, sa prejavovali aj v drese „Los Colchoneros“.

Ako uvádza portál transfermarkt.com, za Atlético odohral počas piatich sezón 230 súťažných stretnutí, v ktorých strelil 100 gólov a na ďalších 45 prihral. S Madridčanmi vyhral v sezóne 2009/2010 Európsku ligu, v nasledujúcej sezóne pridal Superpohár UEFA.

Strelil jeden z najslávnejších gólov v dejinách Premier League

Agüero prerástol Atlético a od sezóny 2011/2012 bol hráčom Manchestru City. Málokto tušil, že argentínsky ostrostrelec sa vypracuje na azda najväčšiu legendu tohto anglického veľkoklubu.

Belasý dres klubu z Manchestru obliekal až do minulej sezóny, za 10 rokov nastrieľal 260 gólov, čo z neho robí s prehľadom najlepšieho strelca v dejinách „Cityzens“. Zároveň je aj najlepším strelcom spomedzi hráčov z juhoamerického kontinentu v najvyššej anglickej súťaži.

V City zbieral pod vedením manažérov ako Roberto Mancini, Manuel Pellegrini či Pep Guardiola trofej za trofejou. Ako uviedol Transfermarkt, s klubom získal 6 anglických ligových pohárov, päťkrát titul majstra Anglicka a jeden FA Cup.

Fanúšikom ale navždy utkvie v pamäti jeho legendárny gól v poslednom ligovom kole sezóny 2011/2012. Manchester City musel bezpodmienečne zdolať o záchranu bojujúci londýnsky klub Queens Park Rangers (QPR), aby získal prvý majstrovský titul po viac ako štyroch desaťročiach.

City ešte v 90. minúte prehrávali 1:2, v druhej minúte nastavenia vykresal nádej na titul Edin Džeko gólom na 2:2. Jeden z mnohých Agüerových hviezdnych momentov prišiel v 94. minúte, keď legendárnym gólom vzal titul Manchestru United z rúk.

Manchester City vymenil za FC Barcelona pred aktuálnou sezónou, do Katalánska prišiel rodák z Buenos Aires ako voľný hráč.

Úspechy žal aj v najcennejšom drese

S Argentínou sa mu podarilo získať hneď dva tituly majstra sveta, šlo však len o šampionáty hráčov do 20 rokov. Juniorský „mundial“ Argentínčania s Agüerom v zostave vyhrali v rokoch 2005 a 2007. Okrem toho je aj olympijským víťazom z Pekingu 2008.

Na seniorskom fóre sa veľkej trofeje, podobne ako jeho kolega z argentínskej ofenzívy Lionel Messi, dočkal až v lete tohto roku. Argentínčanom sa podarilo v Brazílii vyhrať turnaj Copa America, vo finále zdolali v odvekom derby domácich Brazílčanov.

Je legendou a súčasť dejín klubu, povedal Guardiola

Na ukončenie kariéry reagovali viaceré osobnosti svetového futbalu. Ako povedal pre oficiálny web Európskej futbalovej asociácie (UEFA) jeho posledný tréner v Manchesteri City Guardiola, „je legenda a časť histórie klubu.“ Manažér prišiel v stredu osobne do Barcelony, aby podporil Agüera pri oznamovaní konca.

„Možnosť hrať s ním bol jeden z dôvodov, prečo som prestúpil do Atlética Madrid. Po prvý raz som ho videl v televízii v Argentíne, kde debutoval vo veku 15 rokov za môj bývalý tím Independiente. Chlapec vynikal proti mužom. V derby strelil jeden gól a ja som od úžasu vyskočil z pohovky,“ uviedol na margo Argentínčana legendárny uruguajský útočník Diego Forlán.

Bývalého spoluhráča z Manchestru City ocenil aj bosniansky futbalista Edin Džeko. „Kariéru končíš, bohužiaľ, príliš skoro, ale zdravie musí byť vždy prvoradé. Vždy si budem pamätať naše skvelé chvíle z ihriska, pri ktorých si bol výnimočný. Veľa šťastia v budúcnosti, brate!“ napísal na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport