Na hlavný obsah

Pri nehode lode pri gréckom ostrove zomrelo najmenej 16 migrantov

Ide o tretiu nehodu pri Grécku za tento týždeň.

Pri nehode lode pri gréckom ostrove zomrelo najmenej 16 migrantov
Foto: TASR/AP

Najmenej 16 ľudí prišlo o život pri piatkovej (24. 12.) nehode lode s migrantmi pri gréckom ostrove Paros v strednej časti Egejského mora. Vyplýva to z novej bilancie obetí, o ktorej v sobotu (25. 12.) s odvolaním sa na grécku pobrežnú stráž informovala agentúra Reuters.

Do oblasti nasadili letecké a námorné záchranné sily. Tento týždeň je to už tretie stroskotanie lode s migrantmi v gréckych vodách.

Grécka polooficiálna agentúra Athens News Agency uviedla, že z vody vytiahli telá 12 mužov, troch žien a jedného nemluvňaťa. Na lodi, ktorá podľa gréckej pobrežnej stráže smerovala z Turecka do Talianska, bolo údajne okolo 80 ľudí a 63 sa ich podarilo zachrániť. Okolnosti, za ktorých sa plavidlo prevrátilo, nie sú jasné.

Grécko leží na jednej z hlavných migračných trás do Európskej únie pre ľudí utekajúcich pred konfliktmi a chudobou v Ázii, na Blízkom východe a v Afrike. Väčšina z migrantov sa pokúša preplávať na člnoch z tureckého pobrežia na neďaleké grécke ostrovy vo východnej časti Egejského mora.

Nápor na grécke hranice sa však znížil, keď EÚ v roku 2016 uzavrela dohodu s Ankarou, ktorá sa zaviazala, že bude migrantom brániť v cestách do Grécka.

Grécke úrady v piatok uviedli, že našli 11 tiel v mieste stroskotania ďalšej lode s migrantmi. Tá sa vo štvrtok (23. 12.) potopila pri neobývanom ostrovčeku na juhu Grécka. Deväťdesiat ľudí sa podarilo zachrániť. Podľa prvých informácií pobrežnej stráže mierili aj títo migranti do Talianska.

V noci z utorka (21. 12.) na stredu (22. 12.) sa pri ostrove Folegandros potopila loď, o ktorej sa predpokladá, že viezla až 50 migrantov. Desiatky sa ich stále nezhovárajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet