Na hlavný obsah

Pri požiari väznice v Burundi zahynulo najmenej 38 ľudí

Plamene väzňov zastihli nadránom, keď ešte spali.

Najmenej 38 ľudí prišlo o život a 69 utrpelo zranenia v utorok (7. 12.) počas rozsiahleho požiaru v preplnenej väznici v Burundi, oznámil viceprezident tejto africkej krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Požiar v komplexe v politickej metropole Gitega podľa svedkov vypukol okolo 4.00 h miestneho času, keď väčšina väzňov ešte spala. Burundské ministerstvo vnútra na Twitteri informovalo, že ho spôsobil skrat elektrického vedenia.

„Keď sme videli stúpajúce plamene, začali sme kričať, že zhoríme zaživa, ale polícia odmietla otvoriť dvere našich ciel s tým, že také ‚sme dostali rozkazy‘,“ povedal pre AFP jeden z väzňov. „Neviem, ako sa mi podarilo uniknúť, ale niektorí väzni úplne zhoreli,“ dodal.

Plamene sa medzitým podarilo dostať pod kontrolu a na mieste zasahujú záchranári a ošetrovatelia z burundského Červeného kríža, priblížili svedkovia.

Počet väzňov niekoľkonásobne prekročil oficiálnu kapacitu

Toto takmer 100-ročné väzenie je tretím najväčším v krajine a patrí k nemu nielen sekcia s vysokým stupňom stráženia pre politických väzňov, ale aj ženské krídlo. Dovedna tam koncom novembra žilo 1 500 väzňov, pričom stanovená oficiálna kapacita je len 400.

V okolí väznice je momentálne veľký počet policajtov a vojakov, ktorí zabraňujú novinárom v pokrývaní tohto incidentu, poznamenáva AFP s odvolaním sa na svedkov.

Zdroj z prostredia polície navyše uviedol, že hasiči sa na miesto požiaru dostali až po dvoch hodinách, odkedy vypukol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet