Na hlavný obsah

Pri variante omikron je riziko hospitalizácie o 40 % menšie než pri delte

Tvrdí to britská štúdia.

Pri variante omikron je riziko hospitalizácie o 40 % menšie než pri delte
Na snímke laboratórny výskum. Foto: TASR

U ľudí infikovaných variantom omikron je o 40 % nižšia pravdepodobnosť, že ich budú musieť hospitalizovať, ako pri nákaze variantom delta, uviedli v stredu (22. 12.) zverejnenej štúdii vedci z Imperial College London.

Pri variante omikron je síce menšie riziko hospitalizácie, ale tento variant je podľa doterajších zistení nákazlivejší a šíri sa rýchlejšie, varujú výskumníci. Záťaž zdravotného systému teda môže byť rovnaká ako pri predchádzajúcich vlnách epidémie.

„Vzhľadom na vysokú prenosnosť vírusu existuje potenciál pre vyšší dopyt po zdravotníckych službách najmä ak sa omikron bude šíriť takou rýchlosťou ako doteraz,“ uviedol profesor Neil Ferguson z centra pre výskum infekčných chorôb.

Vedci brali do úvahy výsledky všetkých PCR testov na prítomnosť koronavírusu realizovaných v Anglicku počas prvej polovice decembra. Údaje zahŕňali 56 000 prípadov omikronu a 269 000 prípadov variantu delta.

Za hospitalizáciu považovali akúkoľvek návštevu nemocnice infikovaným človekom do 14 dní od pozitívneho testu. Štúdia zatiaľ čaká na odborné posúdenie.

Štúdia Edinburskej univerzity, ktorá vychádzala zo zdravotných záznamov 5,4 milióna ľudí v Škótsku, zistila, že riziko hospitalizácie je u omikronu o dve tretiny nižšie ako u delty. Nový variant omikron je v Škótsku dominantný od minulého týždňa. Aj táto štúdia čaká na odborné posúdenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet