Na hlavný obsah

Prieskum ukázal, prečo Slováci najčastejšie menia prácu a čo ich od zmeny odrádza

Pre pandémiu boli v roku 2021 opatrnejší.

Prieskum ukázal, prečo Slováci najčastejšie menia prácu a čo ich od zmeny odrádza
Práca na počítači. Foto: RTVS

Rok 2021 vytvoril na trhu práce nové rekordy v počte pracovných ponúk, Slováci sú napriek tomu opatrní. Zišla by sa im garancia, že im nezrušia nové miesto a boja sa finančnej krízy. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre spoločnosť Profesia, ktorý sa uskutočnil od 16. do 23. novembra 2021 na vzorke 1 005 respondentov.

Čo zamestnancov odrádza od zmeny?

Pri uvažovaní nad zmenou zamestnania Slovákov najviac odrádzajú obavy z nestability pracovného miesta. Takúto odpoveď označila až tretina respondentov.

Prieskum tiež ukázal, že ľudia vnímajú všeobecne menej hrozieb ako v minulosti. Platí to nielen v porovnaní s rokom 2020, ale dokonca aj s obdobím spred pandémie.

Jediná obava, ktorá je v porovnaní s minulosťou výrazne vyššia, je strach z finančnej krízy. Vlani sa jej obávalo 29 percent opýtaných, aktuálne podiel klesol na 22 percent, no v predpandemickom období boli tieto hrozby nižšie. V roku 2019 označilo túto odpoveď 14 percent a v roku 2018 iba desatina opýtaných.

Pre pandémiu sú ľudia opatrnejší

Práve nedávne skúsenosti s krízou sú zrejme dôvodom, prečo sú ľudia opatrnejší. A to napriek tomu, že rok 2021 je pre trh práce rekordný. Zamestnávatelia uverejnili do 14. decembra viac ako 283 000 ponúk. Už teraz je jasné, že ide o nový ročný rekord v 24-ročnej histórii pracovného portálu Profesia.sk.

Iba 11 percent respondentov si myslí, že je priaznivý čas na zmenu svojho pracovného pôsobenia.

Aktuálne hodnotenie je o čosi pozitívnejšie ako vlani. Pohľad na výsledky z predpandemických rokov však ukazuje, že ľudia vtedy vnímali zmenu práce výrazne menej riskantne.

Táto informácia je podľa portálu Profesia zaujímavá aj pre zamestnávateľov, „ktorí vidia, že uchádzačom potrebujú garantovať iné veci ako v minulosti.“

Z akých dôvodov menia Slováci prácu?

Keď už Slovák zmení prácu, najčastejšie je to pre nespokojnosť s platom, ukazuje prieskum. Takúto odpoveď uviedla vyše tretina respondentov. Tento dôvod uvádzali ľudia najčastejšie v každom jednom kraji na Slovensku.

Nasledujú nevyhovujúce pracovné podmienky, viac ako desatina oslovených tiež uviedla, že v predošlej práci sa nedokázali vyrovnať s príliš veľkým množstvom pracovných povinností a nadčasov, zlou dostupnosťou, nemožnosti kariérneho rastu či nevyhovujúcim nadriadeným.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko