Na hlavný obsah

Prokurátor v USA podal žalobu na extrémistov zapojených do útoku na Kapitol

Žalobcovia si nárokujú finančné odškodné.

Prokurátor v USA podal žalobu na extrémistov zapojených do útoku na Kapitol
Na snímke stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa sa vešajú na budovu Kapitolu vo Washingtone 6. januára 2021. Foto: TASR/AP

Generálny prokurátor americkej metropoly Washington podal v utorok (14. 12.) žalobu na americké extrémistické skupiny Proud Boys a Oath Keepers v snahe získať odškodné v súvislosti s udalosťami zo 6. januára, keď do Kapitolu násilne vnikli stovky priaznivcov exprezidenta Donalda Trumpa a o život prišlo päť ľudí. Informovala o tom agentúra Reuters.

Prokurátor federálneho dištriktu Karl Racine novinárom povedal, že obvinení spôsobili Washingtonu a jeho obyvateľom fyzickú a majetkovú ujmu. „Naším zámerom … je vziať týchto výtržníkov a tieto násilné nenávistné skupiny na zodpovednosť a získať každý cent za spôsobené škody,“ povedal Racine.

Žalobcovia si nárokujú finančné odškodné, keďže náklady vynaložené na nasadenie zhruba 1 100 mestských policajtov podieľajúcich sa na ochrane budovy Kapitolu pred útokom dosahovali milióny dolárov.

Odškodné chcú predkladatelia žaloby získať aj v súvislosti s nákladmi na zdravotnú starostlivosť a platenú dovolenku, ktoré vznikli v prípade viac ako 65 policajtov zranených počas útoku a tiež pre vyše 1 000 ďalších, ktorí neskôr museli vyhľadať odbornú pomoc, píše Reuters.  

Trumpovho spojenca budú stíhať za pohŕdanie Kongresom

Snemovňa reprezentantov Kongresu Spojených štátov v noci na stredu (15. 12.) schválila, že niekdajší šéf kancelárie Bieleho domu a spolupracovník exprezidenta Donalda Trumpa Mark Meadows by mal byť trestne stíhaný za pohŕdanie Kongresom po tom, ako sa odmietol dostaviť pred osobitný výbor Snemovne reprezentantov na vyšetrovanie januárového útoku na budovu Kapitolu vo Washingtone.

Členovia Snemovne reprezentantov schválili toto odporúčanie v pomere hlasov 222 ku 208. S Demokratmi, ktorí majú v Snemovni väčšinu, hlasovali spoločne aj dvaja členovia Republikánskej strany.

Ako uvádza agentúra AP, od 30. rokov 19. storočia Snemovňa prvýkrát odsúhlasila, aby bol jej bývalý člen stíhaný za pohŕdanie Kongresom.

Americkí zákonodarcovia z deväťčlenného výboru vyšetrujúceho januárový útok na Kapitol sa už v pondelok jednomyseľne zhodli, že by Meadows mal v súvislosti s pohŕdaním Kongresom čeliť trestnému stíhaniu.

Prípadom sa teraz bude zaoberať ministerstvo spravodlivosti, ktoré by ho malo postúpiť súdnej porote.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet