Na hlavný obsah

Prvú dávku vakcíny na Slovensku dostalo už 58 percent dospelých

V nemocniciach sú najmä nezaočkovaní pacienti.

Prvú dávku vakcíny na Slovensku dostalo už 58 percent dospelých
Na snímke muž dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Dospelá populácia je zaočkovaná minimálne prvou dávkou už na 58 percent. Aktuálne sa očkuje vo vakcinačných centrách v 63 nemocniciach, 15 veľkokapacitných očkovacích centrách a 15 poliklinikách. Aktívne očkujú aj lekári v ambulanciách.

„Najviac očkujúcich lekárov je v Prešovskom kraji, najmenej v Trenčianskom, za ich nasadenie a pomoc v očkovaní ľudí im ďakujem,“ povedal minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO).  

Viac ako 82 % v nemocniciach sú nezaočkovaní

Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 stúpol v porovnaní s predchádzajúcim týždňom zo 60 na 81 úmrtí denne. Stúpol aj počet ventilovaných pacientov z 259 na 291. Hospitalizovaných je takisto viac pacientov. Kým minulý týždeň to bolo 3 188, aktuálne ide o 3 394 pacientov v nemocniciach.

Na jednotke intenzívnej starostlivosti a oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny je 600 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 291 ľudí. „Viac ako 82 percent z nich nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky,“ uvádza rezort.

V nemocniciach je podľa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) najviac pacientov s covidom vo veku nad 65 rokov.

Graf: Denné príjmy do nemocníc ZDROJ: NCZI

Z hľadiska naplnenosti nemocníc sa Slovensko nachádza na 90 percentách z maxima druhej vlny. V porovnaní s druhou vlnou je najviac vyťažený Prešovský kraj (110 percent), nasleduje Žilinský (102 percent) a Košický kraj (97 percent).

„Situáciu spolu s mojím tímom veľmi pozorne sledujeme a v prípade naplnenia kapacít zdravotníckeho zariadenia v úzkej kooperácii s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby pacientov prevážame do nemocnice s voľnými kapacitami,“ povedal Lengvarský.

Za posledných sedem dní sa takto previezlo 177 pacientov, ktorí nepotrebujú podporu umelej pľúcnej ventilácie a 29 pacientov, ktorí potrebujú podporu dýchania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko