Na hlavný obsah

Prvý stupeň lavínovej hrozby platí vo všetkých pohoriach na Slovensku

Sneh sa usádza na záveterných stranách.

Prvý stupeň lavínovej hrozby platí vo všetkých pohoriach na Slovensku
Foto zo Strediska lavínovej prevencie (SLP) HZS na Liptove. Foto: TASR

Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, platí vo všetkých pohoriach Slovenska. Celková výška snehovej pokrývky v horstvách dosahuje desať až 40 centimetrov. Informoval o tom v stredu (1. 12.) Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Sneh je v dôsledku zrážok a silného západného vetra premiestnený najmä na východné svahy hrebeňov a žľabov najvyšších polôh. Tam je možné lavínu uvoľniť v strmom, extrémnom teréne.

„Snehová pokrývka nie je vysoká, preto zatiaľ nepredstavuje veľké riziko. Druhý deň pretrvávajúci silný vietor spôsobuje previevanie snehu na záveterné strany, kde vytvára dosky s vyššou tvrdosťou, a tým spôsobuje zvyšujúcu sa tendenciu lavínového nebezpečenstva,“ priblížil Buliak.

V dôsledku prechodu teplého frontu zo západu spadli v horstvách Slovenska prvé výraznejšie zrážky tejto zimnej sezóny. Najviac snehu počas predposlednej periódy podľa Buliaka pribudlo v Nízkych Tatrách (20 cm). Rovnako tak počas utorňajšieho (30. 11.) sneženia na severe Západných Tatier a v Malej Fatre.

Povrch snehu je vo väčšine prípadov prachový, no vplyvom silného vetra sa začína ukladať do nosných dosiek väčšej tvrdosti, upozornil Buliak. Doplnil, že v najvyšších polohách Tatier pretrváva silný vietor, ktorý vytvára na záveterných stranách hrebeňov tvrdé snehové až ľadové preveje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko