Na hlavný obsah

Putin: Ďalšie kroky Ruska budú závisieť od toho, či dostane záruky bezpečnosti

Ruský prezident odmieta zodpovednosť za vysoké ceny plynu.

Putin: Ďalšie kroky Ruska budú závisieť od toho, či dostane záruky bezpečnosti
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Budúce kroky Ruska budú závisieť od toho, či sa mu podarí zabezpečiť vlastnú bezpečnosť, upozornil vo štvrtok (23. 12.) ruský prezident Vladimir Putin.

Na tlačovej konferencii v tomto kontexte zopakoval, že Rusko vníma ako hrozbu možné rozširovanie NATO na východ a rozmiestňovanie zbraňových systémov blízko Ruska. Aliancia podľa Putina Rusku v minulosti o svojom rozširovaní opakovane klamala.

Konflikt so Západom nechce

Moskva v minulých dňoch predložila USA a Severoatlantickej aliancii množstvo návrhov, ktoré by podľa jej názoru zaručili ruskú bezpečnosť.

„Naše činy budú závisieť nie od priebehu rozhovorov, ale od zabezpečenia bezpečnosti Ruska,“ zdôraznil Putin s tým, že o konflikt so Západom jeho krajina záujem nemá.

Kritiku za vysoké ceny plynu považuje za nespravodlivú

Koncern Gazprom podľa neho plní všetky svoje záväzky voči odberateľom.

Putin upozornil, že Gazprom najprv musí splniť svoje záväzky, ktoré má voči zákazníkom podľa dlhodobých kontraktov, a až potom môže dodávať plyn na okamžité (spotové) trhy.

Z tejto situácie tak podľa ruského prezidenta profitujú krajiny s uzavretými dlhodobými zmluvami, napríklad Nemecko, ktoré teraz platia za plyn oveľa nižšie ceny, ako sú na trhu.

Európa si za problémy môže sama

Európa si sama vytvorila s plynom vlastné problémy a mala by si ich vyriešiť tiež sama, poznamenal Putin podľa agentúry Reuters.

Putin obhajuje reštrikcie proti kritikom režimu

Putin pred novinármi obhajoval aj ruský zákon označujúci jeho oponentov a kritikov, nepohodlné mimovládne organizácie a nezávislé médiá za „zahraničných agentov“.

Ruský zákon je podľa Putina „oveľa liberálnejší“ ako podobný zákon v USA. Prezident tiež navrhol „otočiť list“ za otravou svojho hlavného oponenta na domácej scéne, teraz uväzneného opozičného politika Alexeja Navaľného – bez toho, aby však Navaľného meno vôbec vyslovil.

Dôvodom má byť podľa Putina to, že Moskva nedostala od Západu „ani jediný materiál“, potvrdzujúci otravu, Západ vraj ani nepripustil ruských expertov na skúmanie otravy.

Navaľnyj si teraz odpykáva trest odňatia slobody v dĺžke približne 2,5 rokov pre porušenie podmienky staršieho rozsudku, ktorý sa týkal obvinenia zo sprenevery.

Podmienku hlásiť sa pravidelne úradom nesplnil, pretože v kóme ležal v berlínskej nemocnici. Európsky súd pre ľudské práva považuje proces za nespravodlivý.

Putin: Rusko sa dá zničiť len zvnútra

„Rusko sa nedá poraziť, dá sa zničiť len zvnútra,“ vyhlásil Putin v odpovedi na otázku týkajúcu sa sústreďovania moci v Rusku v jediných rukách, čo v minulosti viedlo k vojnám a revolúciám.

„Kto ničil Rusko zvnútra za prvej svetovej vojny? Tí, čo boli v službách cudzích štátov,“ dodal Putin, pravdepodobne v narážke na financovanie boľševikov cisárskym Nemeckom.

V Spojených štátoch podľa Putina hrozí za pôsobenie v službách cudzieho štátu až päť rokov väzenia, zatiaľ čo „u nás nič nezakazujeme, chceme len poznať jasný zdroj financovania“.

Americký zákon o registrácii zahraničných agentov obsahuje niekoľko výnimiek pre ľudí zastupujúcich komerčné záujmy, ktorí zaregistrovali svoju činnosť v súlade so zákonom o otvorenom lobingu. V Rusku však podobný zákon neexistuje, poznamenala stanica BBC.

Americký zákon sa tiež nevzťahuje na zahraničné médiá, ktoré nefungujú v záujme svojich vlád, verejne ich kritizujú a neskrývajú zdroje svojho financovania. Ďalší rozdiel spočíva v tom, že „zahraničný agent“ v USA musí dostávať peniaze priamo z rozpočtu iného štátu.

V Rusku sa možno stať „zahraničným agentom“ získaním peňazí z ľubovoľného zdroja v zahraničí, dodala BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet