Na hlavný obsah

Putin poďakoval Merkelovej za spoluprácu a zagratuloval Scholzovi

S Merkelovou chce pokračovať v priateľskej komunikácii.

Putin poďakoval Merkelovej za spoluprácu a zagratuloval Scholzovi
Na snímke (vpravo) nemecká kancelárka Angela Merkelová na augustovom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Foto: TASR/AP

Olafovi Scholzovi zablahoželal k stredajšiemu (8. 12.) zvoleniu za nemeckého kancelára aj ruský prezident Vladimir Putin, pričom dal najavo očakávania, že spolu nadviažu konštruktívny dialóg. Zároveň šéf Kremľa zaslal telegram Angele Merkelovej v súvislosti s jej odchodom z funkcie, v ktorom ocenil jej dlhoročnú prácu na čele nemeckej vlády a pripravenosť na dialóg vo vzájomnom rešpekte.

„Vzťahy medzi Ruskom a Nemeckom majú tradične veľký význam nielen pre národy našich krajín, ale aj pre celú Európu. Počítam s nadviazaním konštruktívneho dialógu s Vami a so spoluprácou v aktuálnych otázkach bilaterálnej a medzinárodnej agendy. To by nepochybne naplnilo základné záujmy Rusov a Nemcov, prispelo by to k posilneniu stability a bezpečnosti na regionálnej aj globálnej úrovni,“ napísal Putin Scholzovi v telegrame zverejnenom na webe Kremľa.

Merkelovej ruský prezident podľa Kremľa vyjadril „úprimnú vďaku za plodnú spoluprácu“. „Boli sme neustále v kontakte a snažili sme sa nájsť východiská aj z tých najťažších situácií. Za roky na čele nemeckej vlády si právom vyslúžila vysokú prestíž v Európe aj vo svete. Som si istý, že tvoje bohaté skúsenosti štátnika a politika budú vždy žiadané,“ napísal Putin, ktorý si s Merkelovou tyká. Sľúbil pritom, že „samozrejme budeme pokračovať v priateľskej komunikácii“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet