Na hlavný obsah

Putin telefonoval so Scholzom a Macronom

Okrem iného riešili aj Ukrajinu.

Putin telefonoval so Scholzom a Macronom
Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorkovom (21. 12.) telefonáte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom vyjadril znepokojenie nad koncentráciou ruských vojsk pri hraniciach s Ukrajinou. S odvolaním sa na hovorcu nemeckej vlády o tom informovala agentúra Reuters.

Šéf Kremľa povedal predsedovi nemeckej vlády, že Kyjev sa vyhýba plneniu minských dohôd, píše agentúra TASS. Putin hovoril tiež so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom.

„Nemecký kancelár vyjadril svoje znepokojenie nad situáciou a hovoril o naliehavej potrebe deeskalácie,“ uviedol hovorca nemeckej vlády vo vyhlásení po prvom telefonáte medzi oboma štátnikmi od nástupu Scholza do úradu.

Podľa agentúry DPA rokovali aj o možnostiach mierového riešenia konfliktu na východe Ukrajiny a plnení minských dohôd, ktoré uzavreli Kyjev, Moskva, Paríž a Berlín v roku 2015. Scholz zdôraznil, že je potrebné pokročiť v rokovaniach v normandskom formáte, poznamenala DPA.

Normandský formát sú rokovania, v ktorých Francúzsko s Nemeckom sprostredkúvajú rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom s cieľom ukončiť konflikt na východe Ukrajiny. Teraz sa mierové rokovania nachádzajú na mŕtvom bode.

Ruský prezident v telefonáte podľa agentúry TASS vyhlásil, že Kyjev sa vyhýba plneniu minských dohôd. „Vladimir Putin konštatoval, že Kyjev sa stále vyhýba plneniu svojich záväzkov vyplývajúcich z minských dohôd z roku 2015, čo v skutočnosti bráni možnému usporiadaniu nového samitu v normandskom formáte,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení po hovore štátnikov.

Macronovi Putin povedal, že novým rokovaniam normandského formátu budú musieť predchádzať konkrétne kroky zo strany Kyjeva na implementovanie existujúcich mierových dohôd. Ukrajina, naopak, tvrdí, že je to Rusko, kto sa odmieta angažovať, poznamenala agentúra Reuters.

Putin podľa Kremľa so Scholzom aj Macronom preberal tiež ruské návrhy ohľadom záväzných bezpečnostných záruk, ktoré Moskva žiada od Severoatlantickej aliancie a Spojených štátov.

Rusko požaduje okrem iného záväzok nerozširovať NATO smerom na východ, a aby aliancia upustila od vojenských aktivít na Ukrajine, vo východnej Európe, na Kaukaze a v Strednej Ázii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet