Na hlavný obsah

Radil Márii Terézii a strážil kráľovskú korunu. Meno Grasalkoviča nesie aj Prezidentský palác

Bol jeden z najvýznamnejších uhorských barónov.

Radil Márii Terézii a strážil kráľovskú korunu. Meno Grasalkoviča nesie aj Prezidentský palác
Na snímke portrét Antona Grasalkoviča. Foto: TASR/Wikipédia

Prívrženec Habsburgovcov a vyštudovaný právnik, ktorý bol notárom kráľovskej súdnej tabule, advokátom vácskeho biskupstva a kráľovským právnym zástupcom.

To bol Anton Grasalkovič – tajný radca panovníčky Márie Terézie a strážca kráľovskej koruny, ktorý zomrel 1. decembra 1771 v Csömöri (dnes Maďarsko). Od jeho úmrtia tak uplynulo v stredu (1. 12.) presne 250 rokov.

Znalec práva, pod ktorým rástli príjmy komory

Anton Grasalkovič sa narodil v Mojmírovciach 6. marca 1694. Vyštudoval gymnázium a potom právo. Advokátsku prísahu zložil v roku 1715. Z potomka chudobného šľachtického rodu sa stal jeden z najvýznamnejších uhorských barónov.

Bol uznávaným znalcom uhorského práva a národného hospodárstva. Vypracoval a realizoval plán na zjednodušenie činnosti komory, pomáhal riešiť problémy zahraničného obchodu, vyberania cla, zaoberal sa upevnením meny.

Na snímke Grasalkovičov palác alebo Prezidentský palác na Hodžovom námestí v Bratislave.Foto: TASR
Foto: TASR

Pod jeho vedením vzrástli príjmy komory, a tým i kráľovskej pokladnice. Preto sa tešil osobitnej priazni habsburského dvora a panovníčky Márie Terézie.

Stal sa z neho gróf

Kráľovskými donáciami (verejné darovanie majetku panovníkov šľachte), ženbou i kúpou získal Grasalkovič rozsiahle majetky. Spolu s udelenými hodnosťami sa jeho rod zaradil medzi najväčšie uhorské rody.

V roku 1732 ho povýšili do barónskeho a v roku 1743 do grófskeho stavu. Vyznamenali ho veľkokrížom Radu sv. Štefana.

Grasalkovič dal vystavať prepychový barokový kaštieľ v sídle svojho panstva v Gödöllő, v Hatvane, kláštor v Mariabesnyő, barokový kaštieľ v Bratislave (dnešný Prezidentský palác) a v Ivanke pri Dunaji, oba posledné zasadené do parku.

Prispel tiež k barokovej prestavbe Bratislavského hradu, ktorý sa stal sídlom dcéry Márie Terézie Kristíny a jej manžela.

Prezidentský palác

Spomínaný palác v Bratislave, ktorý nesie názov Grasalkovičov palác, je v súčasnosti sídlom hlavy štátu Slovenskej republiky.

Súčasťou paláca je rozsiahla záhrada upravená vo francúzskom štýle, ktorá nadväzuje na rozsiahlu záhradu bývalého letného arcibiskupského paláca. Rozsiahlu rekonštrukciu tejto záhrady urobili koncom 90. rokov, pričom sa do veľkej miery podarilo prinavrátiť pôvodný výzor parku.

Foto prezidentskej záhrady.Foto: TASR
Foto: TASR

Súčasťou paláca je aj kedysi samostatne stojaca baroková kaplnka. Kaplnku zasvätenú mučenici sv. Barbore dal Grasalkovič postaviť v roku 1768 v blízkosti svojho letného sídla. Pravidelne sa tam konali sväté omše, dnes je kaplnka verejnosti prístupná iba počas Dňa otvorených dverí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko