Na hlavný obsah

Rainer Maria Rilke zomrel pred 95 rokmi, jeho básne sú však nesmrteľné

Písal o láske, ženách, smrti a Bohu.

Na snímke básnik Rainer Maria Rilke a obal jeho zbierky Sonety o Orfeovi.
Na snímke básnik Rainer Maria Rilke a obal jeho zbierky Sonety o Orfeovi.Foto: ČTK/ wikimedia commons
Foto: ČTK/ wikimedia commons

Svetoznámy nemecky píšuci básnik Rainer Maria Rilke zomrel pred 95 rokmi, 28. decembra 1926.

Rilke, celým menom René Karl Wilhelm Johann Josef Maria Rilke, je jednou z najvýznamnejších osobností modernej poézie prelomu 19. a 20. storočia. Narodil sa v Prahe 4. decembra 1875.

Rodičia chceli mať z neho vojaka

Rilke bol jediným dieťaťom z nešťastného manželstva, ktoré sa napokon rozpadlo. Jeho detstvo nebolo šťastné, rodičia ho umiestnili do vojenskej školy a chceli, aby sa stal dôstojníkom, píše portál rilkepoetry.com.

S pomocou svojho strýka, ktorý si uvedomil, že Rilke je veľmi citlivý chlapec nevhodný na vojenskú kariéru, opustil vojenskú akadémiu a nastúpil na nemecké gymnázium.

V čase, keď v roku 1895 opustil gymnázium a nastúpil na Karlovu univerzitu v Prahe, už vydal svoju prvú básnickú zbierku. Rilke nepochyboval o tom, že sa bude venovať literárnej kariére.

Inšpiráciou mu boli jeho cesty a ľudia, ktorých stretol

V roku 1896 sa Rilke rozhodol odísť z univerzity do rušného a kozmopolitného Mníchova v Nemecku, kde sa začala rozvíjať jeho básnická kariéra.

Život ho zaviedol na mnohé miesta, kde stretol rôznych ľudí, mnoho žien, do ktorých sa zamiloval a neskôr ich stratil. Mladý básnik tak získal skúsenosti, ktoré obohatili a ovplyvnili jeho jedinečnú poéziu.

„Básne nie sú len emócie, sú to zážitky. Kvôli jednej básni musíte vidieť mnoho miest, mnoho ľudí a vecí… a poznať gestá, ktoré robia malé kvety, keď sa ráno otvárajú.“

Rainer maria rilke

Práve cestovanie mu zmenilo život. Rilke navštívil, napríklad Rusko, Taliansko, Španielsko a Egypt, ale geografickým centrom jeho života sa stal Paríž, kam prvýkrát prišiel ako mladý muž, aby napísal prácu na objednávku o veľkom sochárovi Rodinovi.

Práve v Paríži začal Rilke rozvíjať nový štýl lyrickej poézie ovplyvnený výtvarným umením, z ktorého vznikli Nové básne (Neue Gedichte).

Zvyšok svojho života strávil vo Švajčiarsku, kde dokončil Sonety Orfeovi (Die Sonette an Orpheus), ktoré vyšli v roku 1923.

Jeho život priťahuje mnohých

Tieto neskoršie diela odrážajú vyvrcholenie vývoja Rilkeho poézie. Dominujú im témy lásky a zbožňovania žien, života a smrti, Boha a náboženstva.

Rilke zomrel na leukémiu v roku 1926 v sanatóriu Valmont pri Montreux vo Švajčiarsku. Pochovaný je pri južnej stene kostola nad dedinou Raron vo švajčiarskom kantóne Wallis.

Za svoj relatívne krátky život vytvoril Rilke neprekonateľné básnické a spisovateľské dielo, ktoré sa vyznačovalo geniálnym citom, nadhľadom a zmyselnosťou. Rilkeho život a poézia dodnes priťahujú pozornosť mnohých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet