Na hlavný obsah

Raketa s ďalekohľadom Jamesa Webba vyštartovala do vesmíru

Úsilie inžinierov trvalo 25 rokov.

Raketa s ďalekohľadom Jamesa Webba vyštartovala do vesmíru
Na snímke teleskop Jamesa Webba. Foto: AFP

Nosná raketa Ariane 5, ktorá má na palube vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba, odštartovala v sobotu (25. 12.) z kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane. Informovala o tom agentúra AP.

Projekt je výsledkom viac ako 25 rokov trvajúceho úsilia. Na teleskope pracovali tisícky ľudí. Štart tohto prístroja, ktorý má nahradiť známy Hubblov vesmírny ďalekohľad, vedci v stredu (22. 12.) pre nepriaznivé počasie posunuli na 25. decembra.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba je spoločným projektom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), Európskej vesmírnej agentúry (ESA) a Kanadskej vesmírnej agentúry (CSA). Ďalekohľad nesie meno Jamesa E. Webba, ktorý bol riaditeľom NASA v čase vrcholiacich vesmírnych pretekov v 60. rokoch minulého storočia.

Teleskop bude umiestnený vo vzdialenosti približne 1,5 milióna kilometrov od Zeme. Vedci dúfajú, že tento prístroj pomôže odhaliť ako vesmír vyzeral pri svojom zrode pred takmer 14 miliardami rokov.

Študovať bude aj exoplanéty

Webbov teleskop je doteraz najväčší a najvýkonnejší vesmírny ďalekohľad vypustený ľuďmi. Dozerať by mal do začiatkov existencie nášho vesmíru, keď sa pred 13,5 miliárd rokov formovali prvé hviezdy a galaxie.

Podľa NASA bude priamo pozorovať doposiaľ nevidenú časť priestoru a času. Zariadenie je navrhnuté tak, aby „videlo“ infračervené svetlo, ktoré k nám v tejto podobe od najvzdialenejších objektov teraz prichádza.

„Webb“ ale budú vedci využívať tiež na študovanie planét a ďalších telies našej slnečnej sústavy. Sledovať vďaka nemu budú aj exoplanéty, ktoré sa nachádzajú v takzvaných obývateľných zónach iných hviezd a na ich povrchu by mohla byť voda v kvapalnom stave. V súvislosti s tým sa tiež počíta s pátraním po prípadných známkach nasvedčujúcich možnej obývateľnosti takýchto telies.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet