Na hlavný obsah

Rakúsko predstavilo detaily povinného očkovania

Očkovať sa majú všetci starší ako 14 rokov.

Rakúsko predstavilo detaily povinného očkovania
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Povinnosť očkovania proti koronavírusu sa bude v Rakúsku od februára budúceho roka vzťahovať na všetky osoby s trvalým pobytom v krajine vo veku od 14 rokov. Vo štvrtok (9. 12.) to oznámili minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein a ministerka pre ústavu Karoline Edtstadlerová. Informovala o tom agentúra APA.

Výnimka z povinnej vakcinácie bude platiť pre tehotné ženy a tých, ktorí sa so zdravotných dôvodov nemôžu dať očkovať, spresnil Mückstein. Pre uplatnenie výnimky bude potrebné lekárske potvrdenie, zdôraznil.

Rakúsky minister zdravotníctva zároveň vyzdvihol, že očkovanie pre tehotné sa „výslovne odporúča“.

Štvrťročne sa budú uskutočňovať tzv. „očkovacie lehoty“, v rámci ktorých sa budú musieť dať zaočkovať všetky osoby, na ktoré sa povinná vakcinácia vzťahuje. Prvým konečným termínom na zaočkovanie bude 15. marec 2022, uviedol Mückstein.

Tým, ktorí sa nezaregistrujú, hrozia peňažné pokuty – v riadnom konaní do výšky až 3 600 eur, pričom sa bude brať do úvahy aj finančná situácia. Okrem toho môže prebehnúť aj tzv. „skrátené konanie“ v prípade pokuty do výšky 600 eur.

Nezaočkovaní budú potom štvrťročne vyzývaní k tomu, aby prijali vakcínu, alebo predložili doklad o výnimke, píše APA. „Ak sa tak nestane, pokuty sa budú udeľovať štvrťročne,“ podotkol Mückstein. Platnosť zákona by podľa predpokladov mohla vypršať koncom januára 2024.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet