Na hlavný obsah

Reforma zdravotníctva sa týka aj ambulancií. Z plánu obnovy pôjde na ich podporu 11 miliónov

Slovensko bojuje s nedostatkom ambulantných lekárov.

Z plánu obnovy pôjde časť balíka – konkrétne 11 miliónov eur – na podporu ambulantných lekárov. Vzniknúť má 170 nových ambulancií pre dospelých a pre deti, a to v regiónoch, kde chýbajú. Ambulantných lekárov je nedostatok, mladých medikov láka viac práca v nemocnici.

Približne tretina slovenských obcí nemá všeobecných lekárov a zhruba štvrtina obyvateľov za nimi dochádza viac ako 15 minút.

Aby bol dostatok ambulantných lekárov, ročne by malo do systému pribudnúť 100 nových, no reálne nastupujú desiati za rok. Výchova praktických lekárov trvá aj 8 rokov. Preto treba podľa odborníkov hľadať aj iné spôsoby než čakať, kým sa lekári dovzdelajú.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Ministerstvo zdravotníctva plánuje v budúcom roku reformu ambulantnej siete. Má na ňu 11 miliónov eur z európskych fondov. Finančne sa majú podporiť nové ambulancie v okresoch, kde ich je kritický nedostatok.

V prípade lekárov pre dospelých ide o okresy Bytča, Čadca, Krupina, Liptovský Mikuláš, Poltár, Senec, Šaľa, Zlaté Moravce.

Kritický nedostatok pediatrov je zasa v okresoch Banská Štiavnica, Dolný Kubín, Gelnica, Krupina, Malacky, Sabinov, Skalica a Žarnovica. Okrem finančnej podpory by mali mať lekári aj viac kompetencií.

„V budúcom roku plánujeme rozšíriť kompetencie, aby sme odťažili špecialistov a aby viac zdravotných problémov vedeli vyriešiť práve všeobecní lekári,“ priblížila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Ministerstvo tiež pracuje na zmenách, aby sa na Slovensko lekári zo zahraničia, najmä z tretích krajín, dostali jednoduchšie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko