Na hlavný obsah

Remišová označila novelu od Kolíkovej za návrat ku komunistickej tvorbe legislatívy

Podľa nej je zadefinovaná vágne.

Remišová označila novelu od Kolíkovej za návrat ku komunistickej tvorbe legislatívy
Na snímke ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR

„Trestať za názor, hoci aj v danom momente nepravdivý, je v 21. storočí a v dobe ťažko vybojovanej slobody slova šialenosť a pripomína zákony komunistickej totality,“ uviedla na sociálnej sieti ministerka investícií a šéfka Za ľudí Veronika Remišová.

V piatok (3. 12.) tak reagovala na návrh novely Trestného zákona z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorý predstavila šéfka rezortu Mária Kolíková. Okrem iného sa tam navrhuje zavedenie nového trestného činu šírenia nepravdivej informácie.

To, že sa nemajú šíriť dezinformácie, je podľa nej celospoločenský konsenzus. „Ale posielať za to do väzenia je nebezpečný nápad, ktorý ohrozuje slobodu slova a základné princípy demokracie. Z dielne ministerstva spravodlivosti prichádza návrh novej skutkovej podstaty trestného činu, ktorý je zadefinovaný vágne a vyvoláva viac problémov, ako má za cieľ riešiť,“ skonštatovala.

Pýta sa napríklad, ako sa bude dokazovať, že to bolo vedomé šírenie nepravdivej informácie a kto bude v akom okamihu určovať, čo je nepravdivá informácia.

„Bude to nejaké nové ministerstvo pravdy, resp. spravodlivosti? Napríklad v oblasti zdravia, aj pri zdravotných otázkach spojených s pandémiou, sa miera vedeckých poznatkov vyvíja. To, čo platilo včera, dnes platiť nemusí, pretože aj vedecké poznatky napredujú,“ podotkla.

Ďalej sa pýta, čo to je nebezpečenstvo vážneho znepokojenia a ako veľmi musí byť človek znepokojený, aby to bol už trestný čin. Nie je jej jasné ani to, ako sa bude merať vážne znepokojenie. Tiež je podľa nej otázne aj to, aká je definícia závažných otázok celospoločnského významu a kto ich bude určovať.

„Tento zákon je návrat ku komunistickej tvorbe legislatívy, kde je možné stíhať kohokoľvek za čokoľvek. Úmysel ministerstva spravodlivosti bol dobrý, výsledok je ale katastrofálny,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko