Na hlavný obsah

Republikáni vo Francúzsku si za kandidátku na prezidentku vybrali Pécresseovú

Súper jej okamžite zablahoželal.

Republikáni vo Francúzsku si za kandidátku na prezidentku vybrali Pécresseovú
Na snímke kandidátka na prezidentku Francúzska Valérie Pécresseová. Foto: SITA/AP

Primárky francúzskej pravicovej strany Republikáni (LR) vyhrala s drvivou prevahou šéfka parížskeho regiónu Valérie Pécresseová. V sobotnom (4. 12.) druhom kole porazila šéfa regionálnej rady departementu Alpes-Maritimes na francúzskej riviére Érika Ciottiho pomerom 60,9 ku 39 % hlasov.

Ciotti okamžite zablahoželal víťaznej kolegyni a sľúbil podporu v nadchádzajúcich prezidentských voľbách, informujú médiá.

Štyridsaťpäťročná Pécresseová o sebe hovorí, že je z „jednej tretiny Thatcherová a z dvoch tretín Merkelová“. Podľa agentúry AFP zastáva liberálnejšie krídlo pravicovej strany a je o niečo umiernenejšia ako Ciotti.

V kampani sľubovala znížiť počet povolení na pobyt pre migrantov z krajín mimo Európskej únie na polovicu alebo zakázať ženám, ktoré na školských výletoch sprevádzajú svoje deti, nosiť moslimskú šatku.

Pécresseová môže potenciálne osloviť stredopravých voličov súčasného prezidenta Emmanuela Macrona. Bude ale musieť hľadať podporu u konzervatívnejších voličov, o ktorých sa uchádzajú ďalší pravicoví kandidáti.

Prieskumy verejnej mienky zatiaľ ukazujú, že Pécresseová získa v aprílových voľbách maximálne okolo 11 % hlasov, čo jej dáva len malú šancu dostať sa do druhého kola. Prieskumy favorizujú súčasného prezidenta Macrona. Za jeho vyzývateľku považujú šéfku krajne pravicového Národného združenia (RN) Marine Le Penovú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet