Na hlavný obsah

Rezort obrany plánuje nákup za 2 miliardy. Ponuky zatiaľ nedostal

Obrnené vozidlá majú byť najväčšou investíciou po nákupe stíhačiek F-16.

Rezort obrany plánuje nákup za 2 miliardy. Ponuky zatiaľ nedostal
Na ilustračnej snímke bojové obrnené vozidlo 8x8. Foto: TASR

Ministerstvo obrany SR zatiaľ neeviduje žiadnu podanú ponuku na obstarávanie bojových obrnených vozidiel. RTVS to v stredu (15. 12.) potvrdila hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková.

Slovenská armáda sa zmodernizuje. Vláda schválila začatie obstarávania obrnených vozidiel 8. septembra, keď kabinet odobril nákup 76 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 za 332,2 milióna eur a 152 kusov pásových bojových obrnených vozidiel a pásových obrnených vozidiel za 1,739 miliardy eur.

Slovensko tak plánuje dokopy zaplatiť 2,071 miliardy eur. Pôjde o historicky najväčšiu vojenskú investíciu po nákupe amerických stíhačiek F-16. Finálna suma má vyplynúť z medzinárodnej súťaže.

„K dnešnému dňu neevidujeme žiadnu predloženú ponuku. Z praxe však predpokladáme, že ponuky budú predkladané najmä ku koncu lehoty, možno aj v posledných hodinách posledného dňa. V prípade bojových obrnených vozidiel 8×8 majú záujemcovia možnosť predkladať ponuky do konca roka 2021, ponuky na dodanie pásových bojových obrnených vozidiel očakáva rezort do konca januára 2022,“ uviedla Kovaľ Kakaščíková.

Ponuky nepodávajú firmy, ale krajiny

Obstaranie techniky je realizované formou medzivládnej spolupráce tzv. projektom „vláda – vláda“.

Rezort obrany oslovil 33 vybraných krajín so žiadosťou o predloženie ponúk na obstarávanie bojových obrnených vozidiel ešte 30. septembra.

Šéf rezortu Jaroslav Naď (OĽANO) na začiatku novembra na sociálnej sieti potvrdil, že ministerstvo obrany evidovalo k 31. októbru pri bojových obrnených vozidlách 8×8 záujem z ôsmich krajín. Rovnako osem krajín malo poslať vyjadrenie aj v prípade obstarávania pásových vozidiel, uviedol Naď a očakával, že vlády pošlú svoje oficiálne ponuky „v najbližších týždňoch“.

Výber podľa viacerých kritérií

Ponuky krajín sa budú hodnotiť vo viacerých oblastiach. Samotná cena akvizície bude predstavovať 35 % z hodnotenia, technické špecifikácie 30 %, logistická podpora, teda kalkulácia životného cyklu techniky, bude mať váhu 10 % a štvrtinu hodnotenia bude predstavovať miera zapojenia slovenského obranného priemyslu. Zapojenie domáceho priemyslu by malo byť minimálne 40 % z celkovej ceny akvizície.

Následne rezort obrany vytvorí zoznam troch ponúk v každej kategórii a vozidlá otestujú.

Ministerstvo očakáva, že do konca marca 2022 pripraví materiál na vládu na schválenie vozidiel 8×8 a do konca júna v prípade pásových bojových obrnených vozidiel.

Veliteľ pozemných síl Ozbrojených síl SR Ivan Pach v súvislosti s obstarávaním nových vozidiel upozornil na fakt, že ak sa kontrakt spustí okolo roku 2025, časť slovenských bojových vozidiel bude mať už 50 rokov.

Vo Veľkej Británii majú s vozidlami neočakávané problémy

Nákup pásových bojových vozidiel sprevádzajú veľké problémy v Spojenom kráľovstve, kde program vozidiel Ajax uviazol na mŕtvom bode. Pri testovaní sa zistilo, že vozidlá ohrozujú zdravie posádky.

Vplyvom vibrácií a vysokej hlučnosti, ktorá sa prenášala do kabíny, museli desiatky vojakov vyhľadať lekársku pomoc pre problémy so sluchom, chrbticou či opúchajúcimi kĺbmi. Problémy s vibráciami navyše spôsobujú, že vozidlá v niektorých prípadoch neboli schopné vystreliť počas jazdy. O probléme informovali viaceré britské médiá, napríklad BBC či Daily Mail.

Ajax vyrába firma General Dynamics. Briti už za vozidlá zaplatili 3,5 miliardy libier (4,1 miliardy eur), celkovo má program stáť 5,5 miliardy libier (6,4 miliardy eur). Už teraz však majú objednávky veľké meškanie a niektorí poslanci britského parlamentu dokonca očakávajú, že sa tender zruší.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko