Na hlavný obsah

Rezort spravodlivosti navrhuje opilstvo ako trestný čin vypustiť zo zákona

Generálny prokurátor nesúhlasí.

Opilstvo ako trestný čin majú vypustiť zo zákona. Navrhuje to rezort spravodlivosti, ktorý pripravuje novelu Trestného zákona.

Generálny prokurátor a advokátska komora si myslia niečo iné. Podľa nich, ak tento paragraf nebude – pre opitého, nepríčetného človeka to znamená beztrestnosť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Súčasný stav je taký, že ak opitý niekoho zabije a znalci útočníka vyhodnotia za nepríčetného, tak sa trestu za to, že niekomu zobral život, vyhne. Odsúdia ho za opilstvo, kde hrozí až osemročný trest. Novelou chcú zabrániť, aby sa pre opilstvo páchatelia vyhli trestom za závažnejšie činy.

„Aby bol trestno-právne postihnutý za ten trestný čin, ktorý spáchal a nie za menej trestné opilstvo, toto je vlastne tým cieľom, ktorý sa usilujeme dosiahnuť,“ uviedol hovorca Ministerstva spravodlivosti SR Peter Bubla.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka tvrdí, že ak paragraf opilstvo vypadne z Trestného zákona, tak nepríčetný útočník potrestaný nebude.

„Verím, že v rámci legislatívneho procesu všetci kompetentní náležite posúdia, či navrhované vypustenie ustanovenia o trestnom čine opilstva z Trestného zákona je opodstatnené, alebo skôr kontraproduktívne,“ povedal Žilinka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko