Na hlavný obsah

Roberta Fica pred avizovaným protestom zadržala polícia

Prepustili ho približne po troch hodinách, obvinili ho z podnecovania.

Predsedu opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica pred avizovaným štvrtkovým (16. 12.) protestom proti vláde a prezidentke zadržala polícia. Mal sa dopustiť počas núdzového stavu zakázaného zhromažďovania. Pre spravodajský web RTVS to potvrdil hovorca strany Ján Mažgút.

Fico policajnú stanicu opustil po asi troch hodinách. Novinárom čakajúcim pred ňou povedal, že bol obvinený z trestného činu podnecovania. „Absurdity páchané touto vládou nemajú konca kraja,“ povedal po prepustení s tým, že jeho obvinenie je podľa neho „vymyslené od samého začiatku až do konca.“

Odkázal ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽANO) a dočasnému policajnému prezidentovi Štefanovi Hamranovi, že ho nezastrašia, o čo im podľa neho ide. Obvinenie považuje za vykonštruované, ako uviedol v stanovisku na videu na sociálnej sieti, za „vopred nachystané“.

„Chceli sme urobiť pokojný sprievod cez Bratislavu a pozrite sa na to. Nech celé Slovensko vidí na vlastné oči, ako sa na Slovensku likviduje demokracia, že už nechcú ľuďom vrátane poslancov národnej rady ani dovoliť, aby vyslovovali slobodne svoj názor,“ povedal Fico pred tým, ako zadržaný nastúpil do policajného auta.

K zadržaniu došlo na základe dožiadania orgánu činného v trestnom konaní, uviedla Polícia SR na sociálnej sieti.

Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár si nemyslí, že policajti konali z vlastného presvedčenia, ale z donútenia. „Nezastaví to ani nás, ani bežných ľudí, ktorí nesúhlasia s tým, čo sa na Slovensku deje,“ povedal na brífingu po Ficovom zadržaní.

Ľuboš Blaha (Smer-SD) hovoril o fašizme a policajnom terore. Zásah prirovnal k zásahu „gestapákov“. Ubezpečil, že strana za predsedom stojí. Fico podľa neho neurobil nič zlé a protizákonné. Podotkol, že názor vyjadrujú najbezpečnejšie a najpokojnejšie. Zásah označil za „brutálny“.

Protestný sprievod trúbiacich áut sa však napokon konal aj napriek zadržaniu predsedu Smeru-SD. Toho policajti vzali vypovedať na Okresné riaditeľstvo Policajného zboru (PZ) Bratislava I. – Staré mesto na Sasinkovej ulici.

Hlas-SD stojí za Ficom

Prezidentka Zuzana Čaputová na avizovaný protest zatiaľ nereagovala, už v minulosti sa však vyjadrila, že ústavnosť referenda o predčasných voľbách majú v rukách poslanci parlamentu, ktorý ho môžu prijať v rámci ústavného zákona.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) pre RTVS v Bruseli uviedol, že každý má právo na protest a vyjadrenie názoru, ale nesmie pri tom porušovať platné protipandemické opatrenia.

Podľa mimoparlamentnej strany Hlas-SD je zadržanie Fica „kvôli verejnému prejaveniu protivládneho politického názoru absolútne neprípustné.“ „Vládna koalícia dlhodobo predvádza veci, za ktoré by sa nehanbil žiaden diktátorský režim – nelegálne odpočúvanie súkromných stretnutí opozičných politikov, úniky z vyšetrovacích spisov či priame vyhrážky z úst koaličných lídrov,“ uviedla strana v stanovisku.

Podľa strany núdzový stav neslúži „vláde na zabezpečenie chodu zdravotníctva, ale potláčanie elementárnych ústavných práv a slobôd slovenských občanov.“

K zadržaniu sa pred okresným riaditeľstvom PZ vyjadril aj exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), podľa ktorého došlo „k bezprecedentnému porušeniu Ústavy SR.“ Podľa neho poslanec národnej rady pri výkone svojej práce nemôže byť zadržaný. Ide podľa neho o „nadprácu vedenia polície, ktoré núti policajtov vykonávať protizákonné akty.“ Predpokladá, že v krátkej dobe príde k Ficovmu prepusteniu.

Poukázal na to, že na obmedzenie osobnej slobody poslanca je potrebný súhlas parlamentu, ktorý v tomto prípade absentuje. Členovia strany a sympatizanti v súvislosti s protestom podľa Kaliňáka neporušili žiadne protipandemické opatrenia. Sprievod áut mestom nie je podľa v rozpore s nimi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko