Na hlavný obsah

Rus dostal za vraždu bývalého čečenského veliteľa doživotie

Vraždu vykonal na príkaz ruských štátnych orgánov.

Rus dostal za vraždu bývalého čečenského veliteľa doživotie
Na snímke pohľad do súdnej siene počas začiatku súdneho procesu s Rusom obžalovaným z vlaňajšej vraždy Gruzínca čečenského pôvodu.

Nemecký súd v stredu (15. 12.) odsúdil ruského občana Vadima Krasikova na doživotie za vraždu Gruzínca čečenského pôvodu a bývalého poľného veliteľa Zelimchana Changošviliho, informovali agentúra Reuters a portál Meduza.io.

Changošvilimu, známemu tiež ako Tornike K., strelili 23. augusta 2019 dvakrát do hlavy v berlínskom parku Kleiner Tiergarten. V deň jeho vraždy nemecké úrady za tento čin zadržali 56-ročného Vadima Krasikova, ktorý sa im predstavil ako Vadim Sokolov.

Krasikov vraždil na objednávku

Podľa súdu vykonal Krasikov vraždu na príkaz „ruských štátnych orgánov“. Rusko však účasť na vražde Changošviliho odmieta, píše Meduza.

Rozsudok by mohol podľa médií znovu otriasť nemecko-ruskými vzťahmi. Zločin zvýšil diplomatické napätie medzi Ruskom a Nemeckom a prinútil Berlín vyhostiť dvoch ruských diplomatov, na čo Moskva reagovala recipročne.

Tvrdil, že ide o zámenu identity

Berlínsky súd je presvedčený, že odsúdený bol dôstojníkom ruskej tajnej služby FSB, ktorá je spájaná aj s ďalšími objednanými vraždami v zahraničí.

„Najneskôr v júni 2019 štátne orgány centrálnej vlády Ruskej federácie prijali rozhodnutie zlikvidovať Tornikeho Changošviliho v Berlíne,“ vyhlásil sudca Olas Arnoldi.

„Niektoré médiá tvrdili, že je tu súdené Rusko alebo dokonca (ruský prezident) Vladimir Putin,“ povedal sudca. „To je zavádzajúce. Jediný odsúdený je na lavici. Ale súčasťou našej úlohy je zvažovanie okolností trestného činu,“ dodal.

Krasikov na začiatku procesu prostredníctvom svojich obhajcov tvrdil, že v prípade ide o zámenu identity a že je 50-ročným stavebným inžinierom. Napojenie na ruský štát a FSB popieral. Kremeľ tvrdenia o zapojení Ruska označil za „absolútne neopodstatnené“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet