Na hlavný obsah

Rusa žijúceho v Bielorusku odsúdili na 11 rokov, mal vyzývať na nepokoje

Pomáhal bieloruskej opozícii.

Rusa žijúceho v Bielorusku odsúdili na 11 rokov, mal vyzývať na nepokoje
Na archívnej snímke vlajka Bieloruska na budove úradu v Minsku. Foto: TASR/AP

Mestský súd v Minsku odsúdil v pondelok 21-ročného ruského občana Jegora Dudnikova na 11 rokov väzenia s maximálnym stupňom stráženia. Dudnikov bol odsúdený na základe obvinenia z podnecovania sociálnej nenávisti a výziev na „uchopenie moci v štáte, násilnú zmenu ústavného poriadku a na vyvolanie masových nepokojov“ v Bielorusku.

Ako informoval spravodajský web Meduza.io, podľa prokuratúry zverejnil Dudnikov v januári až máji 2021 na sieti Telegram 55 vlastných hlasových správ s cieľom „eskalovať napätie a konflikty v spoločnosti a štáte“.

Dudnikova zadržali 5. mája podľa článku o hrubom porušení verejného poriadku, čo sa však v konečnej verzii obvinenia ani nespomína, uviedla Meduza.io.

Vo väzbe sa tento povolaním kuchár ocitol zrejme najmä v súvislosti s tým, že pomáhal s editovaním zvuku v klipoch, ktoré na internete zverejňovala bieloruská opozícia.   

Samotný Dudnikov pred vyšetrovateľmi tvrdil, že sa nezúčastnil na opozičných protestoch po prezidentských voľbách v Bielorusku z augusta roku 2020. Vyhlásil tiež, že vyšetrovatelia ho bitím donútili, aby podal lživú výpoveď o svojom konaní na internete.

Západom neuznávaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko označuje Dudnikova za hlavného moderátora kanála Bieloruské jednotky sebaobrany, ktorý na sieti Telegram údajne vytvorili členovia tzv. spiacich teroristických buniek s cieľom „násilnej zmeny moci v Bielorusku“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet