Na hlavný obsah

Rusi recipročne vyhostia dvoch nemeckých diplomatov

Reagovali na obdobný krok Nemcov.

Rusi recipročne vyhostia dvoch nemeckých diplomatov
Na ilustračnej snímke moskovský Kremeľ. Foto: TASR/AP

Rusko v pondelok (20. 12.) vyhlásilo dvoch nemeckých diplomatov za nežiaduce osoby a budú vyhostení z krajiny. Moskva takto reagovala na obdobný krok Nemecka, ktoré minulé týždeň taktiež vyhostilo dvoch ruských diplomatov. Oznámilo to ruské ministerstvo zahraničných vecí, informovala agentúra Interfax.

Ruský rezort diplomacie o tomto rozhodnutí v pondelok informoval nemeckého veľvyslanca v Moskve Gézu Andreasa von Geyra, ktorého predvolali na ministerstvo.

„Ruská strana bude vždy adekvátne reagovať recipročným spôsobom na akékoľvek potencionálne konfrontačné útoky Berlína,“ uviedol ruský rezort.

Moskva vyjadrila protest von Geyrovi v súvislosti s rozhodnutím nemeckej vlády z 15. decembra o vyhostení dvoch ruských diplomatov v súvislosti s rozhodnutím berlínskeho najvyššieho súdu v kauze vraždy Changošviliho.

Rezort tiež oznámil von Geyrovi, že „ruská strana kategoricky odmieta nepodložné a od reality vzdialené obvinenia z účasti ruských štátnych orgánov na tomto zločine“. Rozsudok berlínskeho súdu má podľa Moskvy „povahu výslovného politického príkazu“.  

Rozsudok súdu Rusko minulý týždeň označilo za „absolútne nespravodlivý a neobjektívny“ a pripomenulo, že Changošvili bol podľa neho jedným z lídrov „teroristických skupín“ na Severnom Kaukazu.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet