Na hlavný obsah

Rusi zadržali trojicu údajných ukrajinských agentov, jeden mal chystať teroristický útok

Mali zbierať informácie o strategických objektoch.

Rusko zadržalo troch Ukrajincov, ktorí v krajine pôsobili ako agenti ukrajinskej tajnej služby, informovala vo štvrtok (2. 12.) agentúra TASS s odvolaním sa na ruskú tajnú službu FSB. Podľa nej jeden zo zadržaných, ktorý pracoval pre ukrajinskú vojenskú rozviedku, plánoval v Rusku teroristický útok.

Ruská FSB agentúre TASS oznámila, že dvaja zo zadržaných, otec a syn, prišli do Ruska s cieľom zbierať informácie o strategických objektoch dopravnej infraštruktúry. Podľa FSB priznali, že ich naverboval tretí zadržaný, agent ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorý im zadal úlohu zhromažďovať informácie o strategických objektoch za odmenu 10 000 dolárov.

Agentúra TASS rovnako napísala, že FSB zadržala agenta ukrajinskej vojenskej rozviedky, ktorý pripravoval teroristický útok v Rusku. Mal ho vykonať odpálením dvoch improvizovaných výbušných zariadení, uviedla FSB.

Medzi Ruskom a Ukrajinou v posledných týždňoch rastie napätie pre správy o sťahovaní ruských ozbrojených síl k ukrajinským hraniciam. Rusko obviňovanie, že sa chystá na Ukrajinu zaútočiť, odmieta a naopak obviňuje Ukrajinu a Spojené štáty z destabilizácie situácie.

Moskva podozrieva Kyjev, že sa chystá silou vyriešiť krízu s proruskými povstalcami ovládajúcimi s podporou Ruska oblasti na východe Ukrajiny od roku 2014. To ale ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmieta a ubezpečuje, že je za politické riešenie konfliktu.

V stredu (1. 12.) Zelenskyj v parlamente vyhlásil, že Ukrajina potrebuje priame rozhovory s Moskvou, aby mohla v oblasti Donbasu na východe krajiny ukončiť vojnu proti silám, ktoré majú ruskú podporu.

Tento týždeň o napätej situácii medzi Ruskom a Ukrajinou rokovali ministri zahraničia NATO, ktorého generálny tajomník Jens Stoltenberg uviedol, že aliancia plne podporuje Ukrajinu a že za prípadnú agresiu Moskva ponesie následky. Členské krajiny NATO sú podľa neho pripravené siahnuť k politickým a ekonomickým sankciám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet